Lukijoilta: Hoitajamitoitus vai henkilöstömitoitus

Polttopisteessä viimeviikkoina ovat mm. olleet vanhusten hoivapalvelut ja suu vaahdossa huudetaan hoitajamitoituksen perään. Vaahtoaminen alkaa oikeasti ärsyttää minua, vaikka mielestäni puhutaan oikeaa asiaa, mutta huudellaan väärällä tiellä.

Olen toivonut asiaan muutosta ja odottanut julkista esiintuloa jonkun tahon kautta, josta viitteitä on olemassa, on kirjoitettu ja myös jonkin verran sanoitettu suullisesti.

Näkökulmani kirjattuna: Hoitajamitoitus, oli se sitten 0,5 tai 0,7 ei ole sateita tekevä ratkaisu, ei edes lakiin kirjattuna. On hoivapaikkoja, muuallakin kuin vanhusten sektorilla, jossa 0,5 on aivan riittävä ja toisaalta, on paikkoja, jossa 0,7 mitoitus ei riitä alkuunkaan.

Monissa paikoissa, oli hoitajamitoitus 0,5 tai 0,7, ongelmana on henkilöstön kokonaismitoitus. Ei ole olemassa riittävästi tukitoimia tekeviä käsipareja.

Hoitajat hoitakoot, siistijät siistikööt, ravitsemustyöntekijät ruokkikoot ja heidän taustalla on toimiva johto, jolla on kykyä organisoida ja visio miten kokonaisuus saadaan toimimaan mahdollisimman tehokkaasti. Näin toimittuna moni yksikkö pärjäisi 0,5:n hoitajamitoituksella aivan loistavasti. Toisaalta, tilanteiden muuttuessa asioihin on myös kyettävä reagoimaan mahdollisimman nopeasti.

Ennakointi on aina, millä asioita saadaan toimimaan entistä paremmin tulevaisuudessa ja kaikilla on hyvä mieli.

Taustalla pitäisi olla myös toimivat sanktiot, mikäli palvelun tuottaja ei kykene vastaamaan lupaamiinsa palveluihin. Ei voi olla ja ei saa olla olemassa mahdollisuutta, jossa ihmisten hädällä rahastetaan ja numeronpyörittäjät pyörittävät bisnestä patiinikengät jalassa.

Jukka Parkkamäki

sairaanhoitaja

Seinäjoki

KommentoiLuetuimmat pääkirjoitukset