Lukijoilta: Hallitusneuvottelujen kohtalon viikot

Hallitusnäytelmä on jatkunut melkein tauottomana. Puheenjohtajat käväisevät välillä televisiotenteissä. Oppositiojohtajat näyttävät olevan enemmän voimissaan. Yhtäkkiä tulee tieto, että sote on saatu maaliin.

Vaalitenttien ilmapiiristä on voinut päätellä sen, minkä jo tiesi. Kokoomuksen Petteri Orpo ei alkaa päällekään sopinut Antti Rinteelle eikä Juha Sipilälle.

Oliko jotakin päätetty jo paljon ennen hallitustunnusteluja? Muodon vuoksiko Antti Rinteen piti Juha Sipilää hallitusneuvotteluihin anella, kun näinkin pian sotekin maaliin saatiin. Vieläpä keskustan haluamalla tavalla.

Pekka Haavisto loistaa puheenjohtajapaneeleissa, mutta aikooko vihreitten Pekka Haavisto luopua kaikista uskottavista mielipiteistään ilmaston suhteen. Näillä kohottavilla ajatuksilla on kuitenkin ostettu suuret määrät nuorison ja valveutuneiden kansalaisten ääniä. Paljonko mahtaa painaa Haaviston mahdollinen ulkoministerin salkku?

Halla-aho näyttää lukeneen läksynsä, mutta paljon hänelläkin on selvittämistä Euroopan oikeistopopulistien Venäjä-kytkennöistä. Oman maan nuorisosiipikin öykkäröi. Onko kaikki niin kuin Halla-aho selittää olevan?

Orpon huokaukset ovat jo ”orvon huokauksia”. Mahtoikohan hän tällaista haavin perää edes ajatella? Hyvin on Orpo silti puoluejohtajien vaalitenteissä pärjännyt.

Miten nyt Sipilä ja Andersson mahtuvat samaan hallitukseen, kun vuosikaupalla on varsin kireää debattia keskenään käyty. Sipilän on pakostakin pitänyt yrittää laittaa palttoota päällensä uudesta suunnasta, jos tämä ei aito takin kääntö ollut. Mitä mahtavat kansalaiset ajatella, kun keskustan rökäletappion jälkeen Sipilä paistattelisi valtionvarainministerinä?

Kristillisen puolueen Sari Essayah sai oikeutetusti kritiikkiä EU:hun menemisestään ja sen kummallisuuksista. Anna-Maja Henriksson on loppuun asti tyytyväinen mahdollisesta ministeripaikastaan. Toivotaan, että hallitusneuvotteluissa osattaisiin valita oikeat ministerit ja kaikki jaksaisivat nämä kohtalon viikot loppuun saakka hyvissä voimissa.

Katriina Risku-Vartiainen

Vantaa

KommentoiLuetuimmat pääkirjoitukset