Lukijoilta: Hallitusneuvotteluissa keskustakin mukana

Hallitusneuvottelut aloitettiin 8.5. joiden tavoitteena on enemmistöhallitus kokoonpanolla SDP, keskusta, vihreät, vasemmistoliitto ja RKP. Niillä olisi selkeä enemmistö eduskunnassa (117–83).

Samalla viikolla julkistettiin kaksi kyselyä puolueiden kannatuksesta, ensin HS 6.5. sitten Yle 10.5. Mielipidemittaukset ajoittuivat heti vaalien jälkeisiin päiviin.

HS uutisoi tulokset: ”Perussuomalaiset noussut suurimmaksi puolueeksi”, samat otsikot olivat Yleä myöten kaikilla muillakin. HS kysyi lisäksi: ”Kasvattaako gallupin tulos paineita”. Siinäpä aiheellinen kysymys, johon voi jatkaa, mitkä olivat motiivit näin pikaisiin mittauksiin?

Perussuomalaisten julistaminen suurimmaksi puolueeksi näin pienillä otoksilla, osoittaa arvostuksen puutetta vaaleja kohtaan, sitä osoitti sekin, kun ennakkoäänestyksen ja varsinaisen vaalipäivän välillä julkaistiin puoluegallupeja. Sitähän voi jopa kutsua vaalihäirinnäksi!

Kyseenalaistettu on suurtappion kärsineen keskustan mukaantulo hallitusneuvotteluihin.

Ministeri Jaakko Numminen pohti Ilkassa tappion syitä, todeten, ettei sitä pidä yksinomaan puheenjohtaja Juha Sipilän syyksi panna. Kukaan ei tietysti ole yksin voitoissa eikä tappioissa.

Kummallisesti ennen vaaleja ohitettiin esimerkiksi taksiuudistus, jossa toimiva järjestelmä on tuhottu – hinnat nousivat ja verotulot romahtivat, mutta ”vallan vahtikoirat” (lehdistö) nukkuivat, samoin keskustan eduskuntaryhmä, silloin kun olisi pitänyt valvoa.

Keskustanuorten valtuuskunta analysoi vaalitappioon johtaneita syitä osuvasti.

Vaalikentillä oli vaadittu perusteluja puolueen entisiin tekoihin. ”Koulutusleikkaukset, taksiuudistus, aktiivimalli, Sipilä, Berner – on rehellistä myöntää, että puheenjohtaja oli näissä vaaleissa rasite”. Kaiken lisäksi he eivät olleet kritiikissään jälkiviisaita.

Hallitusvastuusta he sanoivat, ettei olisi oikein äänestäjiä (423 000) kohtaan julistaa oppositioon menosta katsomatta ensin, voisiko keskeiset tavoitteet sisällyttää hallitusohjelmaan.

Enemmistöhallituksen muodostavat ne puolueet, jotka pystyvät sopimaan yhteisen hallitusohjelman.

Risto Kuivaniemi

Lappeenranta / Ilmajoki

Kummallisesti ennen vaaleja ohitettiin taksiuudistus, jossa toimiva järjestelmä on tuhottu – hinnat nousivat ja verotulot romahtivat

KommentoiLuetuimmat pääkirjoitukset