Lukijoilta: Eduskuntavaalit – ja kaikki korjaantuu

Eduskuntaan pyrkii pääosa sellaisia poliitikkoja, jotka ovat siellä olleet jo useita vaalikausia. Olemme jälleen valmistautumassa uusiin vaaleihin ja nämä ”kokeneet” poliitikot lupaavat korjata yhteiskuntamme epäkohtia.

Välillä he jäävät valituiksi tultuaan oppositioon ja välillä heillä on kunnia nousta hallituspuolueen edustajaksi. Eniten kannatusta saanut puolue korotetaan pääministeripuolueeksi.

Tällöin he ovat konkreettisesti päättämässä yhteiskuntamme asioista ja kansalaiset odottavat heiltä vaalilupauksien täytäntöönpanoa.

Jotain omituista tapahtuu, sillä nämä vaalilupaukset unohdetaan ja asioita lähdetään ajamaan koko puolueen asiana. Tällöin yksittäisiä lupauksia antaneet kansanedustajat ovat syyttömiä mahdollisesti esiintyviin ongelmiin.

Nyt vielä hetken hallitusvastuussa istuva Sipilän hallitus ilmoitti viime vuoden lopulla tehneensä ”kaikkensa” pitkään esillä olleeseen sote-uudistukseen. Sipilän mielestä sote-paketti on täysin valmis saatettavaksi ”maaliin” tällä hallituskaudella. Kuten arvata saattoi, Sipilällä ei ollut käsitystä sote-uudistuksen perustuslaillisista yksityiskohdista.

Viime päivinä olemme saaneet karvaasti havaita, mitä Sipilän ja Orpon haaveilemat yksityistämiset tuovat tullessaan. Hoitohenkilökunnan mitoitukset ovat näille poliitikoille sivuseikka kun mietitään yritysten huimia tulostavoitteita ja osinkoja.

Isänmaatamme rakentaneet vanhukset voidaan jättää heitteille markkinavoimien edessä. Yritysten johtajat palkitaan miljoonakorvauksin, mikäli he jättävät huomioimatta hoitajien ilmaisemat epäkohdat. Kiusallisimmat valittajat erotetaan.

Satojen miljoonien tulot valuvat maamme rajojen ulkopuolelle erilaisille pääomasijoittajille. Edes veroja ei voida täysimääräisesti periä näiltä yrityksiltä.

Suomalainen parlamentarismi toimii vuodesta toiseen samalla periaatteella: Hallitus selittää ja oppositio syyttää hallitusta. Osat vain vaihtuvat vaalitulosten mukaisesti.

Kaikilla kansanedustajilla on positiivinen ote työhönsä sillä he eivät ole ”tienneet” epäkohdista. Ministerien ei tarvitse erota ja hoivayritysten johtajat voivat jatkaa toimintaansa yritysten omistajina ilman sanktioita.

Esa Hytti

Lapua

Parlamentarismi toimii vuodesta toiseen samalla periaatteella: Hallitus selittää ja oppositio syyttää hallitusta. Osat vain vaihtuvat vaalitulosten mukaisesti.

KommentoiLuetuimmat pääkirjoitukset