Lukijoilta: Atrian henkilöstön oma ruuan myyntipiste Nurmon tehtaalla

Luin Suomi24-keskustelupalstaa kohdasta Etelä-Pohjanmaa. Aihealueita oli paljon, silmiini osui otsikko Atrian tilanne, kiinnostuin aiheesta ja aloin lukemaan kommentteja. Eräs kirjoitti näin: ”Kokemuksen syvällä rintaäänellä haluan kommentoida. Atria on Etelä-Pohjanmaan paras työnantaja! Hyvä palkka ja mitkä edut! Henkilöstön oma ruokakauppa ihan huippujuttu.”

Näin meitä atrialaisia tuottajia arvostetaan, me emme pääse edes ostoksille tuohon tehtaan myyntipisteeseen, jossa hinnat ovat varmaan edulliset. Tuottajille on kyllä oma tuottajamyynti, jonne voi soittaa ja tilata tuotteita. Joitakin tarjouksia on määrätyille tuotteille, ne sitten toimitetaan oman paikkakunnan kauppaan, samalla kun kauppaan tulee ruokatoimitukset tehtaalta. Tiedän, että Snellmannilla on tuottajillekin tarkoitettu myyntipiste tehtaalla. Miksei Atriallakin voisi olla? Tuskin siellä tehtaan myyntipisteessä montaa tuottajaa päivässä kävisi.

Tuottajienkin tulisi saada oikeudenmukainen tuottajahinta eläinmyynneistään, mutta sitä se ei ole ollut vuosiin. Tuotantokustannukset ovat nousseet rajusti, esimerkiksi teolliset rehut nousivat 35–40 euroa tonnille viime syksynä, johtuen rajusta viljanhinnan noususta, kun oli katovuosi.

Maaseudun tulevaisuus -lehden markkinakatsauksessa 29.7. kerrottiin, että EU-maissa sianlihan hinta on keskimäärin noussut 21 prosenttia vuodessa ja Suomessa tuottajahinta on nyt noin 5 prosenttia viime kesää korkeampi. Esimerkiksi Saksassa tuottajat saavat noin 20 senttiä kilolta enempi kuin suomalaiset.

Tulonjako ketjussa tuottajat-teollisuus-kauppa on täysin epäoikeudenmukainen ainakin tuottajia kohtaan.

Toivottavasti Suomen eduskunta ja hallitus saavat ruuvattua sellaisen lakipykälän, että meillä tuottajillakin olisi mahdollista saada kunnon toimeentulo, ja pystyisimme kohtuudella suoriutumaan jokapäiväisistä haasteista.

Keijo Kiviaho

porsaantuottaja

Alajärvi

KommentoiLuetuimmat pääkirjoitukset