Lukijoilta: Arbeit macht frei?

Vaikka elämän synnystä voi olla eri mieltä, kaikki osapuolet ymmärtävät sen, että maapallon luonnon tila on heikentynyt nykyisen teollisen yhteiskunnan aikana niin pahasti, että se uhkaa nyt myös ihmisen olemassaoloa (ilmastonmuutos ja luonnon monimuotoisuus).

Useimmat maapallon ihmiset omistavat ainoastaan työpanoksensa. Mitä työnteko edistää? Tekeekö työsuoritus ihmisen vapaaksi?

Jos työsuoritukset johtavat myös haitallisiin seuraamuksiin, ”työnteon arvoa” pitää arvioida muussakin kuin vain rahassa.

Bertrand Russel kritisoi kirjassa ”Länsimaisen filosofian historia, osa 2” (1992) Karl Marxia. Marx oli hyvin käytännöllinen ja viimeinen systemaatikko (”tieteellinen”). Marxin elämäntyö keskittyi kapitalistiseen pääomaksautumiseen sekä työn arvon arvioimiseen. Nykyinen ay-liike on selvimmin työväenliikkeen perillinen.

Markkinatalous-SDP on marxilaisuuden ja ay-liikkeen revisionistinen yhdistelmä. Onko tämän päivän ”nationalistinen äärioikeisto” nykyajan ”uusi työväenliike” (vrt. erimielisyydet sota- ja ympäristöpakolaispolitiikasta)?

Voimmeko olla yhtä mieltä siitä, että teollinen kapitalismi on syömässä luonnonvarat loppuun eikä työn arvoa korostava kommunistinen yhteiskunta johda parempaan (vrt. Neuvostoliitto)?

Jukka Paaso

arkkitehti, Kauhava

Kommentoi