Lukijoilta: Aluetutkijat kiihdyttävät maaseudun tyhjenemistä

Suomessa harjoitetulla aluepolitiikalla ei ole pystytty estämään useiden maakuntien väestökatoa. Tutkimusfirmojen elääkseen tehtailemilla jatkuville tutkimuksilla tilanne vain pahenee etenkin niissä maakunnissa, joissa väestökato on jatkunut jo pitempään.

Asuinpaikan tulevaisuutta koskevat negatiiviset ennusteet saavat ihmiset reagoimaan hyvin herkästi jopa muuttopäätöksiä. Siinä katseet suuntautuvat juuri aluetutkijoiden esittämiin kasvumaakuntiin, joita nykyisin ovat Uusimaa, Varsinais-Suomi ja Pirkanmaa. Sen sijaan muut ovat enemmän tai vähemmän muuttotappio maakuntia.

Aluetutkijat saavat näyttävää julkisuutta ennusteilleen, joilla ihmisiä houkutellaan muuttamaan kyseisten kasvumaakuntien ahtauteen.

Sen seurauksena muu Suomi näivettyy, kun väki myös syntyvyyden laskun seurauksena vähenee, ja sitä kautta maakuntien elinvoima ja houkuttelevuus heikkenee. Suomen väkiluvun kasvukin on syntyvyyden laskun takia ollut viime vuodet maahanmuuton ansiota.

Aluetutkijoiden heittelemät ennusteet, jotka perustuvat tilastotietoihin, eivät siis ole mitään harmittomia ennusteita, koska niillä on myös kielteisiä seurauksia. Negatiiviset tutkimukset ruokkivat toinen toisiaan varsinkin, kun tutkijoilla ei ole mitään konkreettista esittää, jolla väestökatoa voitaisiin estää.

Tutkimuksiin liittyy vahvasti myös puoluepoliittisia intohimoja. Tutkimustuloksilla politikoidaan jonkun puolesta tai jotain vastaan.

Pentti Välimaa

Pori

KommentoiLuetuimmat pääkirjoitukset