Lukijoilta: Aabrahamin jälkeläiset

28.9. julkaistu kirjoitukseni ”Todella luvattu maa” poiki erään Ilkassa julkaistun vastineen, joka oli suoraan osoitettu minulle. Kirjoittaja moitti minua siitä, että olin sekoittanut nimet ja todisti, että arabit polveutuvat Aabrahamin orjavaimon Ismael-nimisestä pojasta, jolla ei kuitenkaan ollut perintöoikeutta isänsä jälkeen.

Olipa tuo kertomus totta tai tarua, antaa se kyllä eriskummallisen kuvan tuon Aabrahamin oikeudenmukaisuudesta. Toinen poika, Isak perii kaiken, mutta toinen, Ismael jää mopen osalle. Kaiken lisäksi, 2000-luvulla, uskotellaan, että juuri tuon Isakin jälkeläiset ovat parempia kuin Ismaelin tai ylipäätänsä muiden lapset.

Kirjoitukseni tarkoitus oli tähdentää, että Suomen ulkopolitiikkaa ei tänä päivänä tule perustaa ikivanhoihin uskonnollisiin käsityksiin sekä ettei yhdelläkään kansalla ole parempaa oikeutta kuin muillakaan. Toki tiedän, että ”valitun kansan” viittaa on ihan vakavissaan yritetty sovitella myös meidän suomalaisten päälle.

Kunnioitan jokaisen uskonnollista vakaumusta, mutta siitä en pidä, että sitä vakaumusta tuputetaan ainoana oikeana totuutena.

Lapualaiselle uskovalle, joka asiastaan varmana ennusti Ilkassa minulle huonoa kohtaloa viimeisellä tuomiolla, en voi kuin säälien hymähtää ja toivoa ajatusten selkenemistä ja tunteiden viilentymistä alkaneen syksyn myötä.

P.S. En malta olla lisäämättä, että Israel on maailman ainoa jatkuvaa hyökkäyssotaa käyvä demokraattiseksi itseään kutsuva valtio.

Matti Jaakkola

varatuomari

Mustasaari

Kommentoi