Katupojat kuntoliikunnan asialla

Niku sai aikaan keskustelua, kun hän kirjoitti Ilkassa 25.7.-14 otsikolla E-P:ltä puuttuvat liikunnan massatapahtumat. Niku arvosteli myös Häjyjä ja Katupoikia, joiden kummankin jäsen hän on. Toiminnassakin Niku on ollut mukana.

Enemmän Niku kuitenkin ihmetteli sitä, miksei Etelä-Pohjanmaalla oli liikunnan massatapahtumia. Siinä Niku on oikeassa. Itse olen vuosien ajan harmitellut, kun Pohjanmaan Liikunta ja Urheilu (PLU) on luopunut edeltäjänsä SVUL:n Etelä-Pohjanmaan piirin tavaramerkin, Lakeuden Suurkisojen järjestämisestä.

Lakeuden Suurkisat keräsi viiden vuoden välein tuhansia maakunnan tyttöjä ja poikia yhteen. Ja mikä tärkeintä: mukana oli eri lajien edustajia. Se jos mikään oli yhteisöllisyyttä ja nostatti maakuntahenkeä. Eteläpohjalaiset tytöt ja pojat olivat mukana Suomen Suurkisoissa suurimmalla joukkueella.

TUL järjesti kesällä Seinäjoella Lakeuden Kisat, joka varmasti herätti monia tunteita suurkisoihin tottuneissa eteläpohjalaisissa seuraihmisissä.

Katupoikia Niku moitiskeli siitä, että Tangohölkkä ikään kuin junnaa paikallaan. Seinäjoen Tangomarkkinoiden oheistapahtuma Tangohölkkä ja Satumaa-kävely on tarkoitettu lähinnä Seinäjoen Tangomarkkinoiden vieraille. Satumaa-kävelyn osanottomäärä on noussut vuodesta toiseen, mutta hölkkääjien määrä ei. Ensi vuoden tavoitteena on saada nimenomaan Satumaa-kävelyn osanottajamäärä reippaaseen nousuun.

Niku ihmetteli, miksei tango kuulu. Perinteisiin tapaan uusi tangokuningas Teemu Roivainen lähetti juoksijat ja kävelijät matkaan viime vuoden tangokuninkaan Kyösti Mäkimattilan ja hallituksen puheenjohtajan Kalle Lähdesmäen kanssa.

Paidassa, jossa Nikun mukaan on liikaakin yritysten logoja, oli myös uuden tangokuninkaan nimikirjoitus. Satumaa-kävelijät osallistuivat samalla tangoaiheiseen tietokilpailuun, sillä viidellä eri rastilla esitettiin tangoaiheisia kysymyksiä. Voittaja sai vuoden 2014 tangotietäjän arvon ja palkinnon.

Tangohölkän ja Satumaa-kävelyn toinen järjestäjä, Suomalaisen tangon Satumaa ry, saa logojen tuotosta oman osuutensa Tangojuniorilaulukilpailun kuluihin, joten logoja antaneet yritykset tukevat kuntoliikuntaa ja tangokulttuuria.

Katupoikien päätuote on torstai-aamuiset lenkit. Katupojat tukee jäsenistönsä kuntoliikuntaa, mutta on mukana myös laajemmin edistämässä sosiaalista ja psyykkistä hyvinvointia. Jouluinen laulutervehdys on odotettu tapaus vanhusten palvelukeskuksissa. Kivipuron kanssa tehdään yhteistyötä. Juhannustansseissa ja vastaavissa juhlissa nähdään katupoikia tanssikavaljeereina.

Ilmari Ylä-Autio

Katupojat ry:n puheenjohtaja SeinäjokiLuetuimmat pääkirjoitukset