Eläimilläkin oikeus hyvään elämään

Ilkan mielipidepalstalla Jussi Knuuttila mainitsi eläinsuojeluliittojen ja vihervasemmiston suhtautuvan välinpitämättömästi vihapuheisiin.

On oltava todella tarkkana määriteltäessä vihapuheen ja tulisi ymmärtää se, että kritiikki ja vihapuhe ovat täysin kaksi eri asiaa. Otan esimerkiksi Knuuttilan mainitsemat eläinsuojelujärjestöt ja Tolppasen mainitsemat ”ekoterrorit” (22.10.), joiden toimintaa tulee lähestyä eri argumentilla kuin vihapuhe.

Eläinten oikeuksien ja hyvinvoinnin puolustamiseen tarvitaan ihmisiä. Miksi? Elämme maailmassa, jossa raha on suuri, ellei suurin vaikuttaja päätöksien ratkaisuissa. Eläinten ja luonnon on uhrattava oma hyvinvointi (=koko elämä) rahan alttarille. Eläinten tuottavuus on maksimoitu. Sen täytyy olla mahdollisimman nopeaa ja tehokasta. Se on verrattavissa tuotantolaitoksiin, joissa koneet säädetään toimimaan niin. Unohdetaan, että eläimet ovat tuntevia (kipua, surua, iloa, ikävää jne.) aivan kuin me ihmisetkin.

Oikeutta Eläimille järjestön sivuilla on omin silmin nähtävillä todenperäistä kuvaa eläinten viimehetkistä teurastamolta. Sähköpiiskaa, potkimista, eläinten raahaamista, epäonnistuneita yrityksiä saada eläin hengiltä, verenlaskua eläimen vielä ollessa hengissä. Eläinten kuvista näkyvä hätä, pelko ja epätietoisuus saa tuntemaan suurta surua niiden puolesta, ja herättää suurta vastenmielisyyttä ihmisten tekoja kohtaan.

Näiden kuvien myötä voimaantuu ja päättää, että tällaiselle tappamiselle ei saa koskaan antaa mahdollisuutta. Kaikki voitava on tehtävä sen eteen. Teurastamoilla on omat valvovat eläinlääkärit paikalla, mutta silti valvonta ei toimi sille säädetyllä tavalla. Miksi? Itse kukin voi miettiä sitä.

Tuotantoeläintiloilla on paljon tehtävää eläinten hyvinvoinnin eteen. Tilaa lajityypilliselle käyttäytymiselle, mahdollisuus toteuttaa hoivaamisviettiä, ei tuottaa jälkeläisiä kuin kone, siinä muutamia luonnollisia vaatimuksia. Ei kovin suuria, mutta liian suuria esteitä tehotuotantoon. Suurten tuotantotilojen mukana tuoma iso ongelma, joka ei anna eläimille pienintäkään oikeutta hallita elämäänsä.

Kaukana todellisuudesta ovat mainokset, joissa luodaan kuvaa onnellisissa oloissa kasvaneista eläimistä, joita me sitten hyvällä omallatunnolla syömme lautaseltamme. Kaikella elävällä on itseisarvo, joka ansaitsee kunnioituksen.

Eläinten hyvinvointiin vaikuttavia tekijöitä ovat uuden eläinsuojelulain saaminen, asenteiden muuttaminen ja on keskusteltava eläinsuojelulain rikkojien rangaistusten koventamisesta. Eläinsuojelujärjestöt on perustettu tarpeeseen, ajamaan niiden oikeuksia, jotka eivät siihen kykene. On sääli, että joku ymmärtää niiden toiminnan tarkoituksen liittyvän jollakin tavoin vihapuheiden ylläpitoon.

MARJATTA RISTIMÄKI

Seinäjoki

Kommentoi