Pakolaisten vastaanottaminen

Kongossa on tällä hetkellä yli kaksi miljoonaa maan sisäistä pakolaista ja kansainvälisen humanitaarisen oikeuden rikkomukset, esimerkiksi raiskaukset, siviilien surmaaminen ja omaisuuden tuhoaminen ovat arkipäivää.

Seinäjoen soster-lautakunta päätti ottaa kongolaisen pakolaisryhmän syksyllä vastaan - äänestyksen jälkeen, kuten kokoomuksen lautakuntaryhmä lehdessä korostaa. Ryhmä kyselee Seinäjoen kaupunkiin muuttaneiden pakolaisten kotoutumisesta ja on yleisönosastokirjoituksessaan toivonut valtuustokeskustelua aiheesta. Jousimies komppasi erikseen omin sanoin.

Kaupungissamme on valtuuston hyväksymä kotoutumisohjelma. Seinäjoelle saapuneiden vähälukuisten pakolaisryhmien kotoutuminen on käsittääkseni tapahtunut olosuhteisiin nähden hyvin. Nuorilta sopeutuminen sujuu luontevasti ja vanhemmille ihmisille se on vaikeampaa. Pakolaisilla on aina takana syviä traumoja ja suuria suruja. Terveydenhuolto ja kieliopinnot ovat oleellinen osa kotoutumisen alkuvaihetta, sitten tulevat ammattiin ja työhön pääsy.

Pakolaisryhmän tuloa edeltää jopa vuosia kestänyt asiantuntijoiden tekemä valmistelutyö. Luottamushenkilöiden asiantuntemus ei voi tätä ammattityötä ylittää. Se palvelus, mikä valtuuston tulisi tehdä, on vastaanottotoiminnan vakinaistaminen. Jos otettaisiin ryhmä esimerkiksi joka toinen vuosi, säännöllisyys mahdollistaisi vakiintuvat rakenteet ja kotouttamisen nostamisen uudelle tasolle.

Jousimiehen ajatus suomalaisista suojelukohteena on ruma heitto, josta tulee mieleen useampikin - myös kansainvälinen - uutisaihe.

Tuula Salo

Seinäjoen kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunnan jäsen (sd.) Seinäjoki