Olin pyhäiltana eri mieltä itseni kanssa

Miksi mankeloin viikonloppuna? Miksi perjantai-illalla tungeksin ruokakaupassa, miksi lauantaina pitää käydä asialla naapurissakin pikapikaa, kun sauna odottaa? Minähän olen eläkkeellä.

Miksen pyykkäröi maanantaina, siivoa tiistaina ja sauno vaikka joka iltapäivä?

Työaikaisiin tapoihin pinttyneitä aikataulujani päivitellessä löytyi muitakin erimielisyysasioita.

Ensinnäkin tämä nykyhallitus. Eivätkö he tiedä, mitä merkitsee eläkeläisen kukkarolle kalastusmaksun määrääminen myös vanhoille ihmisille? Eikö hallitus osaa laskea miten paljon merkittävämpi osuus on pienituloiselle lääkkeiden korvaustason alentaminen kuin suurituloisille, tai sitten tuo armoton arvonlisäveron nosto?

Kun määrätään Yle-vero, sen maksurajana pitää olla sama pienituloisuus kuin muunkin verotuksen (jos se kerran on vero). Ei pienituloisia saa kurittaa. Eivät he laskeskele talouttaan, vaan tarvitsevat perustarpeensa.

Monissa lehtikirjoituksissa on voivoteltu Nurmon seurakunnan surkeaa tilaa. Olen eri mieltä. Meidän seurakunnassamme on elävää toimintaa. Seurakuntamme on aidosti yhteisö ihmisille, jotka etsivät elämäänsä syvyyttä ja merkitystä.

Kiitos diakonia, lapsi- ja nuorisotyö, vanhustyö, vammaispalvelu, päihdetyö, lähetys, musiikki, nais- ja miespiirit, perheiden tuki, herätysliikkeet, jumalanpalveluselämä johtava kappalainen ja kappelineuvosto.

Tunnen Nurmon seurakunnassa inhimillistä yhteenkuuluvuutta. Jumala on läsnä toivoa ja rakkautta luovan, eläväksi tekevän uskon kautta. Seurakunta on uskovien yhteisö maallisista hallintorajoista huolimatta.

Olen sydänjuuriani myöten hermostunut Björn Wahlroosin kirjoituksiin. Vaiko vielä väheksytään ikäihmisten äänestämistä, ja jopa haluttaisiin sitä rajata. Voi kauhiaa. Olen eri mieltä. Sellainen on ikärasismia. Me tarvitsemme kaikenikäisten yhteisen Suomen, isänmaan, jossa jokainen kansalainen ansaitsee kuulluksi tulemisen oikeuden ja mahdollisuuden vaikuttaa omiin asioihinsa.

Mutta koirani kanssa olen samaa mieltä. Vettä sataa, on kylmä ja rapa roiskuu. Koira tuo anoen lenkkeilyhihnaansa ja haluaa ulos. Metsäpolulla saa iloa, onnea ja terveyttä. Sielläpä voisi vaikka seistä kalliolla ja huutaa perin pohojalaaseen tapaan: "Notten mää paremmin tuu ja sano!"

Hanna Mäkynen

Nurmon kappeliseurakunta Nurmo