Yksi vuosi tuulivoimaa!

Ei päivää, ettei olisi lehdessä ”minusta tuntuu”- kirjoitusta tuulivoimasta. Minä olen elellyt tuulivoimalan kanssa vuodenajan ja kirjoitan kokemuksesta. Tässä faktaa, olkaa hyvä:

Rakensimme naapurin isännän kanssa teollisuusluokan tuulivoimalan omille maille. Sata metriä vartta, sata metriä ropellia, 2,5 MW. Olemme tuottaneet sähköä noin 6 320 megawattia. Voimala pyörii vain silloin kun tuulee. Myllymme käyttöaste muutettuna täydeksi tehoksi on noin 27 prosenttia. Se on tuulivoimalle hyvä määrä.

Saamme sähköstä valtion takaaman tariffihinnan 105 euroa megawatilta. Vuonna 2016 takuuhinta tippuu 83,50 euroon. Ilman sähkötariffia ei nouse yhtäkään tuulivoimalaa, haketurvelaitosta tai biokaasuvoimalaa Suomen maahan. Jokainen Euroopan maa tukee uusiutuvaa energiaa.

Puhutaan, että vain isot ulkomaiset sijoittajat tekevät tuulivoimaloita. Se ei ole totta. Kaksi maanviljelijää voi laittaa peltonsa pantiksi pankkilainaa varten, että saa omarahoitusosuuden maksetuksi. Tiedän useampia eteläpohjalaisia, jotka ovat jo tehneet niin. Vielä useampi suunnittelee sitä.

Puhutaan myös äänestä, tuosta unen, terveyden, lisääntymiskyvyn ja asumismukavuuden vievästä metelistä. Savupiiputkaan eivät kuulemma vedä, kun voimala saapuu paikkakunnalle.

Kun viisikymmenmetrinen lapa halkoo ilmaa, jokainen ymmärtää, että ääntähän siitä tulee, suhinaa ja humpsahdus kun siipi painaa varren ohi. Ääni on uusi, eikä sitä ole aiemmin kuulunut, sen takia sen myös erottaa. Luullaan, että tuulivoimala pitää valtavaa meteliä 24 tuntia 365 vuorokautta per vuosi. Se ei ole totta.

Kovin ääni kuuluu silloin kun ylhäällä tuulee, mutta maan pinnan tasossa on tyventä. Jos tuulen nopeus on maan pinnalla yli kahdeksan metriä sekunnissa, tuulen oma tuiverrus peittää lapojen äänen. Kesäisin mylly ei pyöri jos ei maan pinnallakaan tuule. Kesällä tuulienergiaa ei paljonkaan tuoteta, parasta aikaa ovat syystuulet ja talven pakkaset. Silloin ääntäkin kuuluu.

Väitän, että tuhansia megawatteja ei tuoteta millään energiamuodolla ilman ääntä. Jos tuulella tekemämme energia olisi tuotettu polttoöljyllä, olisi sitä poltettu 630 000 litraa. Kivihiiltä olisi savuutettu 900 tonnia. Haketta tai turvetta olisi kulunut noin 70 täysperävaunu rekallista. Biokaasulaitokseen tarvittaisiin tuhansien sikojen liete. Ei ole äänetöntä, hajutonta eikä mautonta energiamuotoa.

Jäätä lentää talvella muutamana päivänä myllyn juurelle noin sadan metrin päähän tornista. Varoituskyltti kannattaa ottaa tosissaan. Muuten voimala ei haittaa metsän käyttöä mitenkään. Yhtäkään linnunraatoa emme ole alueelta keränneet, vaan eläimet ovat pikemminkin lisääntyneet markilla.

Siiven ohittaessa auringon siitä syntyy välkettä. Meidänkin voimalasta tulee lähitaloihin välkettä marraskuun ja tammikuun välisenä aikana noin viisitoista minuuttia vuorokaudessa jos aurinko paistaa ja jos tuulee auringon suunnasta.

Avajaisissa paikalla oli tuhatkunta ihmistä, ja sen jälkeen myllyyn on tutustunut ainakin toinen mokoma. Palaute on ollut myönteistä. Voimalaa pidetään merkkinä eteenpäin menemisestä ja uskosta periferiassa asumiseen. Vajaan kilometrin päässä voimalasta asujat morjenstavat edelleen.

Tuulivoima on tämän hetken suurin sijoitus maaseudulle. Pelon, kateuden tai tietämättömyyden takia sitä ei kannata vastustaa.

Simo E. Ralli

Kirjoittaja on kitaristi ja maanviljelijä Teuvalta.

Kommentoi
Luetuimmat kolumnit
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi