Zikavirus osoittaa, kuinka ihminen on haavoittuva ja maailma on pieni

Virukset, pahat bakteerit ja muut elämää ja terveyttä uhkaavat vitsaukset eivät ota loppuakseen maapallolta.

Ihminen on onneksi neuvokas taistelemaan uusia ja kutsumattomia tulokkaita vastaan, mutta usein esimerkiksi rokotteiden ja vaikuttavien lääkkeiden kehittely vaatii vuosia ja vuosikymmeniä aikaa, voimavaroja ja testejä testien perään.

Tällä välin taudit jatkavat melko rauhassa tuhotöitään.

Valitettavasti pahiten kärsivät aina maailman köyhimmät maanosat ja valtiot, joissa hygienia, sairauksien torjuminen ja rokoteohjelmat ovat yhä hyvin puutteellisia tai niitä ei ole ollenkaan. Varakkaat länsimaat selviävät terveyttä uhkaavista vastuksista yleensä vähäisimmin vaurioin.

Juuri kun maailmalla on saatu vetää henkeä siinä, että vakavaa verenvuotokuumetta, ebolaa, aiheuttavan viruksen epidemiat vähitellen ovat rajoittuneet ja talttuneet, uutisiin kiiri jälleen uusi uhka, zikavirus.

Eikä siitäkään ole vasta kuin reilut kolmekymmentä vuotta, kun maailma ihmetteli, mikä on tuo outo immuunikatotautia levittävä hi-virus, joka muhiessaan ilman hoitoa aiheuttaa tappavan aidsin.

Tutkijat arvioivat parhaillaan ympäri maailmaa, kuinka laajalle tämä Etelä-Amerikassa riehuva zikavirusepidemia levittäytyy ja minkälainen uhka siitä lopulta ihmiskunnalle aiheutuu.

Hyttysten levittämä zikavirus on vaarallinen erityisesti raskaana olevien naisten sikiöille. Maailman terveysjärjestö (WHO) on julistanut jo varmuuden vuoksi kansainvälisen hätätilan zikaviruksen takia.

Suomessa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos antoi pari viikkoa sitten suosituksen, jossa raskaana olevia naisia neuvotaan välttämään alueita, joilla zikavirus parhaillaan leviää aktiivisesti. Myös hyttysiltä suojautuminen noilla alueilla on tärkeää.

Viruksen on jo todettu leviävän myös sukupuolikontakteissa sekä ilmeisesti verensiirronkin välityksellä. Uutta tietoa viruksen käyttäytymisestä tulee melkein joka päivä.

Maailma on pieni ja ihmisten liikkuminen laajaa. Eurooppa ei ole zikavirukselta suojassa ja tuskin lopulta lintukoto Suomikaan.

Ajantasainen ja nopeasti annettu tieto kaikista ihmisen terveyttä uhkaavista vaaroista liennyttää pelkoa ja antaa mahdollisuuden suojautumiseen.

Länsimaiden korkea terveydenhuolto on valitettavasti tuudittanut ihmiset tekemään vääriä johtopäätöksiä esimerkiksi rokotteiden tarpeellisuudesta.

Rokotevastaisuus on lisääntynyt ja uhkana on, että jo voitetut taudit voivat palata takaisin. Kansan valistamisessa riittää yhä työtä.

Kommentoi
Luetuimmat pääkirjoitukset