Pääkirjoitus: Viikon aikalisä loikkauksen käsittelyssä pelasti trion hajoamiselta

Hallitus ilmoittaa olevansa toimintakykyinen. Trio pystyi viime viikon sekaannusten jälkeen rakentavaan neuvonpitoon, eikä mikään kolmesta puolueesta ole lipsumassa sovitusta hallitusohjelmasta.

Sinisten puheenjohtaja Sampo Terho ei säästellyt sanojaan kuultuaan Kaj Turusen loikanneen kokoomukseen runsas viikko sitten. Uutinen tuli tyrmäyksenä, johon vain Petteri Orpo oli tiennyt varautua.

Terho piti kokoomusta ja erityisesti Orpoa petturina, joka salasi asian ja yritti siten horjuttaa hallitusta. Myös pääministeri Juha Sipilä oli närkästynyt menettelytavasta.

Muutaman päivän hallituksen rivit todella huojuivatkin.

Jos hallitustrio olisi kokoontunut saman tien kriisipalaveriin, olisi neuvottelujen tulos voinut olla toinen.

Sinisten eduskuntaryhmässä loikkaus koettiin loukkauksena, jonka yksi kansanedustaja olisi halunnut kostaa hallituksesta lähdöllä (HS 2.5.). Poliittisena taktikointina se olisi ollut enemmän kuin ymmärrettävä.

Kannatuksensa kanssa ahtaalle joutuneilla sinisillä alkavat joustohalut hallituksen koossapitämiseksi olla vähissä. Ymmärrystä hallituskumppaneiden välistävedoille ei enää löydy.

Kokoomuksessa puheenjohtajan paineita lisäsivät Harry Harkimon ero puolueesta ja Elina Lepomäen kritiikki puolueen johtamiskulttuurista.

Turusen loikkaus pakotti hallituksen tarkistamaan, vetävätkö ne edelleen samaa köyttä myös sote- ja maakuntauudistuksessa. Ilmoitus toimintakyvystä tarkoittaa sitoutumista yhteiseen tekemiseen.

Keskustalla ja kokoomuksella ei ole kiirettä ennenaikaisiin vaaleihin. Molemmat tarvitsevat lisää poliittisia näyttöjä ja myötätuulta peitotakseen SDP:n johdon sekä vihreiden ja vasemmiston nousun kannatuskyselyissä.

Hallituspuolueiden toiveet vaalimenestyksestä lepäävät sote- ja maakuntauudistuksen varassa. Jos uudistukset jäävät tekemättä, puolueilla on toivoa päästä vain vasemmistohallituksen apupuolueeksi.

Kommentoi
Luetuimmat pääkirjoitukset