Pääkirjoitus: Venäjä-pakotteiden iskut lopettavat Janitan tuotannon Seinäjoella

Etelä-Pohjanmaalla on otettu vastaan Venäjä-pakotteiden aiheuttamia iskuja useammassakin yrityksessä. Niistä on selvitty vaihtelevalla menestyksellä.

Syksyllä 2014 maataloustuotteiden vientikielto synkisti Valion ja Atrian näkymiä. Myös naisten kenkiä valmistava Janita sai esimakua siitä, mitä talouden heilahtelut vaikuttavat kenkien Venäjän vientiin.

Eilen Janita Oy ilmoitti lopettavansa todennäköisesti tuotantonsa Seinäjoella vuoden loppuun mennessä. Lopputili uhkaa noin 70 kengänvalmistuksen ammattilaista.

Valio elvytti vientiään lastenruokavalmisteilla ja tuotteilla, jotka eivät ole maitopohjaisia. Atria löysi Venäjän vientiä korvaavia markkinoita Kiinasta.

Janitan tuotannosta noin 80 prosenttia on viety Baltiaan, entisiin itäblokin maihin ja ennen muuta Venäjälle. Ruplan kurssin jatkuva alamäki on heikentänyt merkittävästi venäläisen keskiluokan ostovoimaa.

Janitan tiedotteen mukaan tunnelmat Venäjällä ovat muuttuneet. Itäiset kauppakumppanit ovat hakeneet rinnalleen ”uudet ystävät”. Venäläisille naisille valmistetaan nyt kenkiä toisaalla.

Kenkäbisneksessä ei onnistu sama kuin elintarvikkeiden kohdalla. Erikoistuotteelle on vaikea raivata jalansijaa lännestä ja jo ennestään kilpailluilta markkinoilta.

Tuntuu kohtuuttomalta, jos eteläpohjalainen neljän sukupolven ylläpitämä suutariperinne katoaa idän ja lännen välisen poliittisen kriisin seurauksena.

Janita tunnetaan muodikkaista jalkineista, joissa on korkea kotimaisuusaste ja ensiluokkainen laatu. Kengänvalmistuksen ammattilaisten lisäksi yritys työllistää useita alihankkijoita.

Janita on saanut ansioistaan suomalaisen työn ja viennin ponnisteluissa muutamia vuosia sitten jopa presidentin vientipalkinnon.

Hyvä maine ja laaja arvostus eivät ole valitettavasti konkretisoituneet yhtiön liikevaihdossa. Pakotteiden ja Venäjän taloustilanteen aiheuttaman ahdingon jatkuessa on Janitan liikevaihto pudonnut neljässä vuodessa 18 miljoonasta alle kuuteen miljoonaan euroon.

On varmaa, että Janitan johto on etsinyt kaikkia mahdollisuuksia tuotannon jatkamiseen. Monen sukupolven yhteisen yrityksen alasajo ei ole helppoa.

Osaaminen ja ammattitaito eivät yrittäjien ja työntekijöiden päästä ja käsistä hetkessä mihinkään häviä.

Janitan tiedotteessa kerrotaan tuotannon todennäköisestä loppumisesta Seinäjoella. Se herättää kysymyksen, onko yrityksen suunnitelmissa säilyttää tuotemerkki ja jatkaa tuotantoa jossakin muualla.

Vai toistaisiko Janita jalasjärveläisen Jalas -kenkätehtaan mallia ja siirtyisi jonkin isomman firman omistukseen?

Kommentoi
Luetuimmat pääkirjoitukset