Pääkirjoitus: Pohjois-Irakin kurdien vaihtoehdoksi jää tyytyminen nykyiseen itsehallintoon

Irakin ja Syyrian kurdit ovat saaneet runsaasti huomiota ja myötätuntoa heidän käydessään voitokkaita puolustustaisteluja äärijärjestö Isisiä vastaan. Kun Irakin armeija romahti Isisin edessä kesällä 2014, kurdien peshmerga-joukot pysäyttivät etenemisen ja ottivat suojelukseensa Kirkukin kaupungin ja alueen tärkeät öljykentät.

Yksin kurdien ei ole tarvinnut taistella, vaan he ovat saaneet runsaasti ase-, materiaali- ja koulutusapua ulkomailta. Laajasta tuesta huolimatta itsenäinen Kurdistan vaikuttaa pysyvän edelleen vain kaukaisena haaveena. Kun Isisin uhka on nyt torjuttu, Irakin hallitus käänsi aseensa kurdeja vastaan ja otti sotilaallista voimaansa näyttäen takaisin Kirkukin alueen.

Irakin kurdien parlamentti ilmoitti kesällä järjestävänsä 25. syyskuuta kansanäänestyksen kurdivaltion itsenäistymisestä. Kansainvälinen yhteisö vastusti lähes poikkeuksetta suunnitelmaa, mutta kansanäänestyksestä ei luovuttu, ja kurdien selvä enemmistö ilmaisi odotetusti tukensa itsenäisyydelle.

Vaikka kurdijohtajat vakuuttelivat kansanäänestyksen olevan lähinnä vain tienavaus kohti vuosien päässä häämöttävää itsenäisyyttä, Irakin hallituksen lisäksi Turkki ja Iran hermostuivat, sillä naapurimaat pelkäävät omien kurdivähemmistöjensä seuraavan esimerkkiä.

Myös Yhdysvallat ilmoitti selkeäsanaisesti vastustavansa kurdien äänestystä itsenäisyydestä ja vaati sen peruuttamista, sillä äänestys haittaisi taistelua Isisiä vastaan ja heikentäisi jo muutenkin Yhdysvaltain kireiksi käyneitä välejä Turkin kanssa.

Kurdistanin presidentti Masud Barzani pysyi tiukkana, sillä hänen mielestään kansanäänestykselle ei ollut vaihtoehtoja. Myös ajankohta sopi kurdeille erinomaisesti, sillä Isis oli jo lyöty Irakissa, ja kunnian siitä saavat suurelta osin kurditaistelijat.

Kirkukin provinssi ei kuulu nykyiseen kurdien itsehallintoalueeseen, mutta sekä kurdit että arabit pitävät sitä historiallisesti omanaan. Vähäisin syy kiinnostukselle eivät ole alueen rikkaat öljykentät.

On esitetty myös arvioita, joiden mukaan tärkeä tekijä itsenäisyysäänestyksen taustalla oli pyrkimys liittää Kirkukin provinssi osaksi kurdien itsehallintoaluetta.

Itsenäisen Kurdistanin synty on edelleen yhtä kaukana kuin aikaisemminkin. Vaikka kurdien sotilaallinen voima on kasvanut huomattavasti vuosia kestäneissä taisteluissa, siitä ei ole apua. Irakin hallitus, puhumattakaan Turkki ja Iran eivät kurdien vaatimuksiin suostu, sen ne ovat tehneet jo täysin selväksi. Syyriassa sota jatkuu, ja koko valtion tulevaisuus on epävarma.

Tällä hetkellä Pohjois-Irakin kurdien itsehallintoalue on maan vaurainta ja turvallisinta seutua. Kun edes kansainvälistä ymmärrystä kurdien omalle valtiolle ei ole tarjolla, vaihtoehdoksi jää tyytyminen itsehallintoon.

Rohkeampi eteneminen johtaisi verenvuodatukseen Irakissa ja sen naapurimaissa.

KommentoiLuetuimmat pääkirjoitukset