Pääkirjoitus: Pietarin isku kaikessa traagisuudessaan vahvistaa Putinin sisäpoliittista asemaa

Pietarin metrossa eilen iltapäivällä räjähtäneen pommin välittömiä seurauksia ei tarvitse arvailla. Venäjän pääsyyttäjän terrori-iskuksi määrittelemä räjähdys tappoi kymmenen ja loukkasi useita kymmeniä ihmisiä.

Räjähdyksen uskotaan vähentävän kansalaisoikeuksia ja lisäävän poliisien ja sotilaiden läsnäoloa julkisilla paikoilla ja venäläisten arjessa. Venäjän vakautta ja turvallisuutta on horjutettu. Turvallisuuspalvelulta odotetaan vakauden palauttamista.

Metroräjähdys osoittaa, että terrorismi löytää iskupaikan tarkoista turvallisuustoimista huolimatta. Ne olivat Pietarissa eilen tavallistakin huolellisempia, sillä presidentti Vladimir Putin oli kaupungissa tapaamassa Valko-Venäjän presidenttiä.

Pietari on saanut olla tähän saakka jokseenkin rauhassa terroriteoilta. Tavallisimmin iskut on kohdistettu Moskovaan, vallan ja hallinnon ytimeen. Vuoden 2011 tammikuussa sattuneessa Moskovan Domodedovon lentokentän pommiräjähdyksessä kuoli 37 ihmistä.

Viimeisin isku tehtiin Venäjällä 2013, kun yli kolmekymmentä kuoli kaksoisitsemurhassa Volgogradissa Etelä-Venäjällä.

Pietarin isku tulee kaikessa traagisuudessaan kuin tilauksesta Putinille. Yhteinen vihollinen, terrorismi, yhdistää venäläiset ja siirtää muut sisäpoliittiset ongelmat ja opposition kasvavan kritiikin presidentin toimiin taustalle.

Myöskään Valko-Venäjän presidentillä Aleksandr Lukashenkolla ei liene mitään sitä vastaan, että hänen maansa opposition huomio kääntyisi välillä vaikka terrorismin torjuntaan.

Salaliittoteoriat hakevat iskulle selitystä muun muassa Venäjällä korruptiota vastaan osoitetuista mielenosoituksista.

Olisi kansainvälistä terrorismiakin kauhistuttavampaa, jos poliittinen oppositio hakisi vahvistusta vaikutusvallalleen iskusta, joka tappaa viattomia siviilejä, jopa lapsia.

Salaliittoteorioita uskottavampi selitys on, että Venäjälle kostettiin nyt sen sotatoimia Syyriassa. Venäläisellä uutissivustolla julkaistiin jo eilen kuva miehestä, jota epäillään osallisuudesta iskuun.

Venäjältä on lähtenyt Syyriaan myös tuhansia vierastaistelijoita. Viranomaisen mukaan osa islamistitaistelijoista on palannut Venäjälle. He ovat maan turvallisuudelle suuri uhka. Julkaistu kuva epäillystä miehestä vahvistaa käsitystä islamistisesta iskusta.

Pommi-iskun tapahtumapaikkaa pidettiin Venäjällä suurempana yllätyksenä kuin sen tapahtumista. Maassa on ollut jo jonkin aikaa korkea uhka-arvio. Venäjän turvallisuuspalvelu on kertonut estäneensä uuden vuoden tienoilla Moskovaan kohdistuneen terrori-iskun.

Pietari on lähellä Suomea. Vaikka kansainvälinen terrorismi ei tunne rajoja, on suomalaisten turvallisuuden kannalta tieto tehostetusta rajavalvonnasta tärkeä. Myös iskun mahdolliset yhteydet Suomeen on viranomaisten tiedettävä ja estettävä.

KommentoiLuetuimmat pääkirjoitukset