Pääkirjoitus: Pandojen suosio antanee Ähtärin päättäjille rohkeutta takaukseen

Korkein hallinto-oikeus asettui Vaasan hallinto-oikeuden kannalle Ähtärin eläinpuiston ja Pandatalon takauspäätöksessä.

KHO katsoi kaupunginvaltuuston ottaneen Ähtärin taloudellisiin voimavaroihin nähden merkittävän riskin myöntäessään omavelkaisen takauksen Pandatalolle. Takaukselle ei ollut kattavia vastavakuuksia.

Päätös on harmillinen ja aiheuttaa Ähtärin päättäjille taas päänvaivaa ja uutta valmistelua, mutta Pandatalo on ja pysyy pystyssä. Lumi ja Pyry ovat jo esittäytyneet suomalaisille.

Jos panda-projekti olisi ollut vain ähtäriläisten käsissä, siinä olisi epäilemättä edetty varovaisemmin. Valituskierrettä ei ehkä olisi syntynyt lainkaan. Toisaalta demokratiassa kuntalaisilla on oikeus valittaa päätöksistä, ja joku on aina innoissaan oikeutensa käyttämisestä.

Nyt kyse oli perimmältään Suomen ja Kiinan valtioiden välisestä sopimuksesta. Ähtäri valikoitui parhaaksi suomalaiseksi eläinpuistoksi, jossa pandojen suojelun ja myös lisääntymisen uskotaan olevan mahdollista.

Pandatalo tehtiin sen asukkaiden ja kiinalaisten toiveiden mukaiseksi, euroja säästämättä. Ähtärin kaupunginvaltuusto otti riskin. Vielä suuremman riskin otti OP myöntämällä Ähtärin Eläinpuisto Oy:lle ja tuolloin perusteilla olleelle tytäryhtiölle Snowpanda Resort Ähtäri Zoo Oy:lle 8,2 miljoonan euron kiinteistöleasing- ja muun rahoituksen.

Vastavakuuksien puuttuminen oli se muotoseikka, jolla hallinto-oikeus perusteli ratkaisunsa. Ei ollut enää yllätys, että myös KHO tulkitsi kuntalakia samalla tavalla.

Ähtärin kannalta hallinto-oikeuden päätökseen sisältyy yksi tärkeä toteamus: matkailu kuuluu kaupungin toimialaan. Matkailun tukeminen on mahdollista, jos päättäjät niin katsovat.

Seuraavaksi kaupunginhallitus lähtee hakemaan valtuustolta takauspäätöstä vastavakuuksien kera. Epäilijöitä eläinpuiston liikevaihdon ja tuoton huimalle kasvulle lienee edelleen.

Pandatalon onnistunut avajaisviikonloppu ja Lumen ja Pyryn herättämä kiinnostus antavat joka tapauksessa uskoa tulevaisuuteen. Päätös takaamisesta tehtäneen uudelleen.

Sekään ei tarkoita, etteikö valituksia tulisi jatkossakin. Ähtäriläisiä veronmaksajia rauhoittanee tieto siitä, että tähän saakka asiat eläinpuistossa ja sen matkailuvalttien hankinnassa ovat edenneet suunnitellusti.

Pandat ovat olleet Suomessa runsaan kuukauden. Jokainen suomalainen on kuullut puhuttavan Ähtäristä. Hiihtolomaviikkoja pidetään pienenä alkusoittona kesän matkailijavirroille.

Ähtärin päättäjien harteilla on huolehtia muotoseikat kuntoon. Eläinpuiston henkilökunnan harteilla on pitää alue vetovoimaisena. Etelä-Pohjanmaan kuntien harteilla on tehdä yhteistyötä Ähtärin matkailun kanssa ja saada samalla turisteja muuallekin maakuntaan.

Ei kai ole poissuljettua, että valtion harteille voitaisiin sälyttää myös osa pandadiplomatian nimissä otetuista riskeistä?

Kommentoi
Luetuimmat pääkirjoitukset