Pääkirjoitus: Oma ammattikorkeakoulu pitää elinvoiman omassa maakunnassa

Seinäjoen ammattikorkeakoulun varainkeruu käynnistyi tällä viikolla sen toivomalla tavalla: kaikkien ammattikorkeakoulujen sormet syyhyävät päästä varainhankintaan, joka on tähän asti ollut tuttu vain yliopistoille.

Varainhankinta yksinkertaisuudessaan on hyvin palkitseva. Opetusministeriö on luvannut ammattikorkeakouluille itseltään vastinrahaa yhtä paljon kuin koulu pystyy itse omin voimin keräämään. Vain neljässä miljoonassa menee raja.

Seinäjoella tavoite on kerätä miljoona euroa ulkopuolisten lahjoittajien rahaa, ministeriö antaa silloin toisen miljoonan.

Varainkeruu sai hyvän alkustartin Etelä-Pohjanmaalla, jonka ainoa oma korkeakoulu Seinäjoen ammattikorkeakoulu on. Ensimmäiset yritykset ovat jo tehneet rahalahjoituksensa. (Ilkka 10.3.)

Varainkeruun perimmäinen tarkoitus on pitää huolta siitä, että korkeakoulutus säilyy omassa kotimaakunnassa. Mikään muu korkeakoulu ei ole tulppaamassa nuorten opiskelijoiden muuttoa maakunnasta pois ja jos muutto tapahtuu, moni jää sille tielleen, eikä koskaan palaa.

Tähän mennessä Seamk:sta on valmistunut noin 15 000 opiskelijaa, joista 60 prosenttia on työllistynyt omaan maakuntaan. Tätä varainhankinta on osaltaan turvaamassa.

Etelä-Pohjanmaa on ollut yksi matalimmin koulutettuja maakuntia. Koulutustason nostaminen parantaa maakunnan menestymisen edellytyksiä. Yritykset perustavat uudet yksikkönsä sinne, missä osaavaa väkeä on hyvin tarjolla. Osaavaa väkeä hyödyntävät myös alueella jo entuudestaan olevat yritykset, jotka voivat käyttää omaa AMK:ta myös lisäkouluttajana itselleen.

Ruralia-instituutti on laskenut ammattikorkeakoulun aluetaloudellisiksi vaikutuksiksi 3,2 % bruttokansantuotteeseen, 170 miljoonaa euroa talouteen ja verotuloihinkin 47 miljoonaa.

Maakunnan nuorille Seinäjoen ammattikorkeakoulu on ykköskorkeakoulu. Opiskelijoista kaksi kolmesta tulee Etelä-Pohjanmaalta. Maakunnan koulutustaso ei ole vielä valmis, se vaatii korotusta ja oma korkeakoulu vastaa tehtävään parhaiten. Kouluttaminen kannattaa.

Erityisesti Seinäjoen vetovoimaa oma ammattikorkeakoulu on nostanut. Seinäjoesta on kasvanut oikea, vetovoimainen opiskelukaupunki, joka vetää vertoja isommilleen. Tuhannet opiskelijat ovat tuoneet hyvää pöhinää Seinäjoen kaduille.

Hyvinvoiva, taloudellisesti hyvissä asemissa oleva oma ammattikorkeakoulu Seinäjoella pitää osaltaan koko maakuntaa elinvoimaisena. Se takaa yritysten jatkuvuutta pitkälle tulevaisuuteen.

Seinäjoen varainkeruun tavoite on kunnianhimoinen, mutta niin pitää näinä aikoina ollakin. Korkeakoulut ovat joutuneet hallituksen leikkauslistalle. Kun toinen käsi ottaa ja toinen käsi antaa, tiedetään seuraus: Aloituspaikkoja on jouduttu karsimaan.

Etelä-Pohjanmaa tarvitsisi noin sata aloituspaikkaa koreakouluun lisää, mutta niitä on hankala lisätä, kun säästöt purevat ja henkilöstö kapeutuu.

Kommentoi
Luetuimmat pääkirjoitukset