Pääkirjoitus: Lapsisurmien tilastot eivät kerro hyvää hyvinvoinnista

Kolmivuotiaan surma isänpäivän jälkeisenä aamuna Porvoossa osoitti, kuinka äärettömän julmaan tekoon isä voi syyllistyä.

Oman lapsen puukottaminen hengiltä on väkivaltaa, jolle ei löydy helppoja selityksiä. Perheen ulkopuoliset tietävät ja näkevät tragediasta yleensä vain lopputuloksen. Viaton ja puolustuskyvytön lapsi kuolee.

Leikkipuistossa lapsensa puukottaneen uutisoitiin olevan noin 40-vuotias Ranskan kansalainen. Se ei tee lapsentaposta ymmärrettävämpää, eikä vähennä kysymyksiä. Edes erilainen kulttuuritausta ei anna oikeutta surmata lasta.

Vuodesta 2011 Suomessa asunut mies oli saanut tammikuussa tuomion toiseen alle 15-vuotiaaseen lapseensa kohdistuneesta pahoinpitelystä. Miestä vastaan oli vireillä lähestymiskieltohakemus. Sitä haki samassa asunnossa asuva nainen elokuun lopussa.

Maanantaiaamun surmatyö oli yllätys, mutta enteet siitä olivat olleet jo näkyvissä.

Suomessa tiedetään tapahtuneen vuosittain yhdestä kahteen henkirikosta, jonka uhreina on ollut alle 15-vuotiaita lapsia.

Kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutin tilastojen mukaan Suomessa on surmattu vuosina 2003 – 2016 peräti 78 alle 15-vuotiasta. Surmaaja on ollut 48 tapauksessa äiti ja 24:ssä isä.

Lapsisurmien tilastot kertovat hyvinvointi-Suomen ongelmista, joita ei ole osattu hoitaa ajoissa. Ne ovat seurausta talouden, parisuhteiden, vanhemmuuden tai mielenterveyden epävakaudesta.

Tilastojen valossa näyttää siltä, että perheissä on ahdinkoa, jota ei joko haluta tai osata kertoa kenellekään. Niitä voi tulkita myös viranomaisten epäonnistumisina. Hädästä on tiedetty, mutta ääritekoja ei ole pystytty ehkäisemään.

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) korostaa Porvoon tragedian jälkeen vanhemmuuden tuen lisäämisen tarvetta (LM 13.11.).

Lapsi- ja perhepalveluissa tarvitaan entistä enemmän askelia ennaltaehkäisevään huoltoon. Porvoossa viranomaisilla oli tieto väkivaltaisesti käyttäytyvästä isästä, mutta ilman osoitetta kaupungissa oleskelevana häneen ei ehkä saatu otetta ja yhteyttä.

Hallituksen lapsi- ja perhepoliittiselle muutosohjelmalle on asetettava joka maakunnassa kunnianhimoiset tavoitteet.

Yksikään lapsi ei saa kuolla vanhempiensa kaltoin kohtelun, vihan ja väkivallan seurauksena. Yhdenkään apua tarvitsevan perheenisän ja -äidin ei saa jäädä hoitoa ja tukea vaille vanhemmuutensa ja elämänhallintansa ongelmissa.

Viranomaisten, neuvoloiden, päiväkotien, koulujen ja terveydenhuollon yhteistyön tulee olla saumatonta. Kaikella tietojen vaihtamisella on tavoiteltava lasten ja perheiden hyvinvointia.

Kommentoi