Pääkirjoitus: Kävijämäärät näyttävät, että Etelä-Pohjanmaan turvakoti tuli tarpeeseen

Etelä-Pohjanmaalle on saatu vuosien odotuksen jälkeen turvakoti. Turvakoti on tarkoitettu perheväkivallan uhkaa kokeville naisille, miehille ja lapsille.

Uhriksi voi joutua kuka tahansa, mutta Suomella on sokea piste, jossa Suomi on naisille Euroopan toiseksi väkivaltaisin maa. Joka kolmas nainen on joutunut puolisonsa pahoinpitelemäksi. (HS 12.3.)

Turvakoti onkin valitettavasti tullut tarpeeseen: Sen ensimmäisten aukioloviikkojen aikana sitä on käyttänyt jo kahdeksan aikuista ja kahdeksan lasta.

Lukumäärä on kieltämättä hurja. Seinäjoella ja Kauhajoella on ollut käytössä kaksi turva-asuntoa, mutta ne eivät riitä alkuunkaan. Minne nämä 16 henkeä menivät aiemmin pakoon, jos kotona ei voinut olla?

Seinäjokea lähin turvakoti on tähän asti ollut Vaasassa. Sen turvaan hakeutui viime vuonna 200 henkeä. Osa avuntarvitsijoista viipyy päivän, osa viikkoja. (Pohjalainen 17.3.)

Kasvaneet käyttäjämäärät voivat kertoa joko perheväkivallan lisääntymisestä tai siitä, että apua ei arkailla hakea samalla kuin ennen. Tietoisuus turvakodin olemassaolosta on levinnyt ja sen kynnys on madaltunut.

Lisäksi talo on asiakkaalle ilmainen, maksusitoumusta kunnalta ei enää tarvita. Valtio hoitaa nykyisin turvakotien rahoituksen, kun huomattiin, että niiden toiminta saattoi jäädä kuntien talousvaikeuksien alle.

Arjen kannalta kohtuullisen lähellä kotia sijaitseva turvakoti on tärkeä, koska se voi ratkaista, lähdetäänkö kotoa pois.

Arjen turvallisuutta pitävät yllä myös normaalit rutiinit, esimerkiksi aikuisten työssäkäynti ja perheen lasten oma päiväkoti tai koulu. Moni ei halua haavoittuvassa tilanteessa selitellä asiaansa ulkopuolisille ja poissaolot herättävät aina kysymyksiä. Väkivaltaa kohtaavat tarvitsevat apua, eivät häpeää.

Suomeen tulee tänä vuonna neljä uutta turvakotia, Seinäjoen lisäksi Tampereelle, Hämeenlinnaan ja Espooseen.

Näidenkin jälkeen Suomessa on pula turvakodeista. Yli tuhat tarvitsijaa jäi ilman, kun apua sai noin 2300. (Ilkka 8.12.)

Tilannetta helpotti, että tälle vuodelle ensi- ja turvakodit saivat valtiolta neljän miljoonan lisärahoituksen. Seinäjoki kuului turvakodin saajiin, koska paikkoja oli asukasmäärään ja tarpeeseen nähden liian vähän. Se oli katvealuetta.

Turvakoti vastaa akuuttiin hätään, mutta ei poista syytä: kun niin moni on väkivaltaa kohdannut, onko se hiljaisesti hyväksyttyä?

Suomi on allekirjoittanut kansainvälisen sopimuksen naisiin kohdistuvan väkivallan sekä perheväkivallan ehkäisemisestä ja poistamisesta.

Tavoitteena pitää olla tasa-arvoinen ja yhdenvertainen yhteiskunta. Vallalla olevia asenteita pitää muokata kielteisiksi kaikelle väkivallalle.

Kommentoi
Luetuimmat pääkirjoitukset