Pääkirjoitus: Johtajan rapautunut moraali koettelee uskottavuutta

Harkintakyvyn pettäminen yhdistää sekä tullin pääjohtajaa että valtakunnansyyttäjää. Lyhyen ajan sisällä molemmat ovat olleet käräjillä erilaisista korruption muodoista.

Tullin pääjohtaja Antti Hartikainen tuomittiin perjantaina virkarikoksesta, koska hän jääväsi itsensä kokouksessa, jossa epäsuorasti käsiteltiin hänen oman vaimonsa määräaikaista työsuhdetta, muttei poistunut kokouksesta. Itsensä jäävänneen johtajan läsnäolo voi kieltämättä vaikuttaa asiaan.

Valtakunnansyyttäjä Matti Nissinen ei puolestaan tuntenut jääviyttä ostaessaan koulutusta valtion piikkiin omalta veljeltään. Nissinen sai sakot ja myöhemmin hänet irtisanottiin.

Hartikainen ei edes ollut sekaantunut vaimonsa työsuhteeseen ensimmäistä kertaa. Lisäksi hän on saanut muita moitteita puuttumisesta asioihin asemalleen epäsoveliaasti.

Korkea johtaja-asema edellyttää moitteettomuutta. Muunlainen toiminta syö uskottavuutta koko johdetun viraston toimintaan. Tulee epäilys, ettei johtajia koske sama mitä tavallisia pulliaisia. Tuomiot palauttavat osaltaan uskoa suomalaisten oikeudentajuun, johtajille ei ole omaa kohtelua.

Kommentoi
Luetuimmat pääkirjoitukset