Pääkirjoitus: Ankkuri, Ideapark, Ikea: Kauppa-Jouppi kaatui taas kalkkiviivoille

YIT:n suuri kauppakeskushanke Seinäjoella ajoi toisen kerran karille vuoden sisällä. Vastatuulta on riittänyt Joupin pelloilla niin paljon ja niin pitkään, että koko suunnitelma ansaitsisi tulla arvioiduksi uudelleen, mikä siinä mättää?

Seinäjoen Jouppiin on suunniteltu vuosien ajan Kauppa-Jouppia, Ikeaa, Lakeuden Ankkuria ja Ideaparkkia, kutakin vuorollaan.

YIT:n pitkään muhinut suunnitelma sai lokakuussa jatkoaikaa. Tilalle oli jo tulossa Ideapark, jonka kanssa kaupungin johto oli kaikessa hiljaisuudessa neuvotellut esisopimuksen. Seinäjoen valtuusto ei tätä salamyhkäisyyttä hyväksynyt ja Lakeuden Ankkuri sai lisäaikaa. Sen määräaika rakennustöiden aloittamiseen oli umpeutumassa kesäkuun lopussa ja maanantaina YIT ilmoitti vetäytyvänsä hankkeesta.

Lakeuden Ankkuri on viivästynyt jo tätä ennen: kaikkiaan hanke on ollut vireillä noin yhdeksän vuotta. Ei ihme, että Ideapark alkoi houkutella kaupunginisiä. Silloin syytettiin demokratian loukkaamisesta salaisilla esisopimuksilla, nyt ihmetellään, kun ei Toivo Sukarin tarjous kelvannut.

Demokratian kannalta meni oikein, valtuusto sai päättää ja nyt voi sanoa, että YIT:n kortti katsottiin kalkkiviivoille saakka. Viivästystä saattoi tulla vuoden verran, mutta Joupin peltojen aikajanalla se on verrattain vähän.

Hankkeen karilleajoon on kaksi mahdollista syytä: YIT ja Lemminkäinen fuusioituivat viikko sitten, mutta yritys itse kiistää, että fuusiolla olisi mitään tekemistä asian kanssa.

Seinäjoella uskotaan, että keskus on vetovoimainen, kun sitä vaan päästäisiin rakentamaan. Toisaalta varmaa tietoa ei ole, miten asian laita todella oli.

Talven mittaan kyllä uutisoitiin muun muassa XXL:n, Stadiumin ja Bio Rexin tulosta Lakeuden Ankkuriin ja jo aiemmin syksyllä vuokrattavasta pinta-alasta kerrottiin olevan sovittuna 75 prosenttia (Ilkka 22.10.2016).

Kaiken kaikkiaan Joupin kauppakeskushanke on varsin rohkea. Julkisessa keskustelussa on vuosien ajan epäilty, miten käy Seinäjoen keskustalle, jota parhaillaan rakennetaan uusiksi. Pelko on, ettei asiakkaita riitä sekä keskustan ulkopuolisiin ostoskeskuksiin että itse keskustaan.

Nyt kun Lakeuden Ankkurista ei tule mitään ja Ideaparkkiin vasta viritetään uutta keskustelua, tulisi koko Seinäjokea katsoa rauhassa kokonaisuutena. Se on sekä Seinäjoen päättäjien että kaupunkiin aikovien rakentajien ja sijoittajien tehtävä. Heidän voimillaan kauppakeskus nousee, jos on noustakseen.

Kaikkien on mietittävä, onko kohta vuosikymmenen hautunut Joupin ostoskeskussuunnitelma edelleen tätä päivää, vai onko maailma muuttunut? Mikä on paras paikka ostoskeskukselle, Jouppi, keskusta, Itäväylä vai joku muu? Mitä seuraa keskustalle, jos keskustan ulkopuolelle rakennetaan? Tai miten käy Seinäjoen kaupunkikuvalle, jos rakennettaisiin keskustaan?

Päättäjät eivät ole juuri ostoskeskusta vastustaneet. Aivan varmaa onkin, että jos uusi Ideapark olisi tuloillaan, mutta Seinäjoki ei sille lämpene, lämpenee joku muu paikkakunta kyllä.

Kommentoi
Luetuimmat pääkirjoitukset