Maaseudulla asuva on ensimmäinen kärsijä postitoiminnan murroksessa

Postitoiminta on Itellan toimitusjohtajan Heikki Malisen mukaan kaikkien aikojen murroksessa (Ilkka 17.1.).

Parikymmentä vuotta jatkunut saneeraus ja tehostaminen eli käytännössä väen vähentäminen tulevat tiensä päähän. Sen jälkeen on muutettava palveluita.

Valtion kokonaan omistaman Itellan tekemisiä säädellään postilailla. Viestintäviraston nimeämänä yleispalveluyrityksenä Itellan on huolehdittava, että yleispalveluun kuuluvat kirjelähetykset keräillään ja jaetaan vähintään kerran päivässä viitenä arkipäivänä viikossa, ja postipaketit kohtuullisessa ajassa.

Velvoite sanelee kirjeiden välittämiselle enimmäisajan ja toimipisteverkoston kattavuudelle minimin. Viestintävirasto sääntelee myös postipalveluiden hinnoittelua.

Kirjepostin muuttuminen sähköiseksi on ohentanut tuntuvasti postinjakajien laukkuja. Kirjeiden tilalle ovat sentään tulleet verkkokaupan kasvaessa paketit. Ne ovat pelastaneet toistaiseksi viisipäiväisen päiväjakelun kaikkialla Suomessa.

Jakelupäivien vähentäminen on Itellan toimitusjohtajan mielestä yleiseurooppalainen suuntaus. Vuoteen 2020 ulottuvasssa strategiassaan Itella määrittelee kuitenkin ydinliiketoiminnakseen edelleen kirjeiden, aikakauslehtien ja sanomalehtien jakelun.

Kirjeissä välitetään enää harvoin niin nopeaa reagointia vaativia tietoja, laskuja ja asioita, että jakelupäivien harventamisesta olisi mainittavaa haittaa. Ongelmat tulevat siitä, että aikakauslehtien ja monien paikallislehtien ilmestymispäivät eivät osuisi yksiin postinjakelun kanssa. Mitään ei pidetä niin aikaansa eläneenä kuin eilistä lehteä.

Päiväpostin jakelujen harventaminen ei vaikuta siis yksinomaan Itellan kannattavuuteen. Levikkiensä kanssa tuskaileville lehdille viisipäiväisyydestä luopuminen voisi olla kohtalokasta.

Itella väläytti joulukuussa myös sanomalehtien varhaisjakelun lopettamista Pohjois-Suomessa. Nykyisillä levikkimäärillä, hinnoilla ja nykyisellä toteutustavalla sanomalehtien varhaisjakelusta on Itellan mukaan tulossa suuressa osassa Suomea kannattamatonta.

Jos postin palveluvelvoite, kirjepostin alamäki, lehtien levikkien lasku, niiden alueellinen peitto ja ilmestymiskerrat muodostavat Itellalle kestämättömän yhtälön, ei ratkaisuna saa silti olla palvelun heikentäminen.

Suomalaisten tasapuolisista postipalveluista on huolehdittava joka puolella maata.

Ratkaisua tulisi hakea yhdestä päivittäisestä postinjakelusta. Kirjeet ja kaikki lehdet samalla jaolla ja mahdollisimman varhain postilaatikkoihin. Tämä saattaisi vaatia lehtien painoaikataulujen varhaistamista. Kokonaisedun kannalta se olisi siedettävä uhraus.
Luetuimmat pääkirjoitukset