Eteläeurooppalaiset saivat tukea

EU-komissio osoitti ensimmäiset 125 tukimiljoonaansa eteläeurooppalaisille hedelmien ja vihannesten viljelijöille. Venäjän tuontikielto lohkaisee esimerkiksi Liettuan maataloustuotteiden viennistä yli 19 prosenttia. Tukea on tarjolla marraskuun loppuun saakka.

Suomalaisten ei tarvitse ensimmäisiä tuensaajia kadehtia, vaan toivoa pääsevänsä tuen piiriin loppuviikolla tehtävissä päätöksissä. EU:n budjetissa on varattuna yhteensä 400 miljoonaa euroa maatalouden markkinahäiriöiden paikkaamiseen. Maa- ja metsätalousministeriön ylijohtajan mukaan Suomi on jo lähettänyt komissiolle laskelmat vastapakotteiden aiheuttamista menetyksistä.

Suomen vienti on suureksi osaksi erilaisia maitotuotteita, joita voidaan myydä myös kotimaan markkinoilla. Edulliset venäjänkielisillä etiketeillä varustetut juustot eivät ole jääneet varastoihin makaamaan, vaan menneet kaupan kuin kuumille kiville.

EU:n kriisirahastossa ei ole kuitenkaan loputtomasti jaettavaa. Talvesta tulee tuottajille ja elintarvikeyrityksille pitkä ja kylmä, ellei pakotteita saada lähikuukausina purettua.Luetuimmat pääkirjoitukset