Lottoa yhä lähitienoolla

Ei mikään turhan brändin ostos. Tällaisen johtopäätöksen voi vetää siitä yli 130 miljoonan euron summasta, jonka norjalainen Reitang maksoi R-kioskeista suomalaiselle Sanomalle.

Kaupassa norjalaisille siirtyvät R-kioskit Suomessa, Virossa ja Liettuassa. Niiden liikevaihto on noin 375 miljoonaa euroa. Reitangruppen omistaa jo ennestään Skandinaviassa toimivat 7-Eleven-myymälät.

Tämän päivän R-kioskit palvelevat asiakkaita veikkauspisteen, makeisten, tupakan ja lehtien myynnin lisäksi konserttilippujen sekä VR:n junapilettien kauppa- ja noutopaikkoina.

Vaikka marketit ovat pidentäneet aukioloaikojaan ja huoltoasemat muuttuneet paljolti ruokakaupoiksi, R-kioskit ovat tärkeä osa suomalaisten kirkonkylien ja lähiöiden palveluja. Ne hallitsevat maisemaa niin kattavasti, että monissa taajamissa ei kioskikilpailijoita enää edes ole.

Asiakastoive Reitangruppenin kaupan jälkeen oli, että mikään ei kioskeissa muuttuisi. Uuden omistajan suunnitelmissa ketju ryhtyy ainakin kilpailemaan entistä vahvemmin pienten ruokakauppojen kanssa.