Kesälomien myöhentämiselle ei ole todellisia esteitä, vain psykologisia

Alkaako kesä kesäkuussa, heinäkuussa vai vasta elokuussa? Tänä vuonna kesä alkoi vasta elokuussa, samoihin aikoihin koulujen kanssa.

Yhden kolean kesän perusteella ei pidä tehdä pitkälle meneviä johtopäätöksiä, mutta keskusteluun on jälleen kerran noussut kesälomakauden siirtäminen lähemmäs elokuuta.

Perusteluita loma-aikojen myöhäistämiselle on useita ja niistä säätila on vain yksi. Elokuun lempeitä kesäpäiviä moni kaipaa jo nyt, 250 000 suomalaista valitsee sen lomakuukaudekseen.

Myös harrastukset tai sivutoimet voivat ohjata lomanviettoon elokuussa: sorsastuskausi alkaa elokuun 20. päivänä ja yleensä viljan puinnit ajoittuvat elokuun puoliväliin.

Suosituin lomanviettoaika on heinäkuu, jolloin enemmän kuin kolmannes työssäkäyvistä viettää kesälomaa.

Suomessa se on johtanut matkailun kannalta yllättävään ongelmaan, koska suositut ravintolat tai matkailuun liittyvät palvelut ovat saattaneet olla suljettuna keskellä sesonkia henkilökunnan lomien vuoksi.

Hiihtolomien aikaan suomalainen on saattanut vilpittömästi ilahtua pääsiäispyhinä avoinna olevasta pohjoisen latukahvilasta, johon yrittäjä voikin vastata: ”Koskas me olisimme auki, jos emme sesonkina olisi?” Samaa voi kysyä kesäsesongin kohdalla.

Matkailuyrittäjät ovat olleet koulujen kesälomien siirron kannalla, koska se takaisi kausityövoimaa kesäkuukausina myös elokuuksi. Kausityövoima kaikkoaa elokuussa koulujen penkeille ja osa suosituista matkailukohteista joutuu laittamaan ovensa säppiin.

Loma-ajat Suomessa ovat lisäksi eri ajat kuin Keski-Euroopassa, jolloin suurimmat turistivirrat sieltä tulisivat Suomeenkin.

Toisaalta, mitä isommista liiketoimista on kyse, sitä parempi on lomailla samassa tahdissa kuin muutkin. Heinäkuussa Suomessa on hankala saada ketään kiinni, ja elokuussa Keski-Euroopasta.

Suomessa koulujen kevätlukukausi päätyy perusopetusasetuksen mukaan viikon 22 lopussa. Aloitusaika päätetään kunnittain. Kauhajokelaiset ovat ehtineet aloittaa koulunsa jo eilen, Lapualla aloitellaan vasta torstaina.

Hankaluuksia aloitusajan myöhentämisestä on arveltu tulevan pitkästä kevätlukukaudesta sekä toisen asteen kouluihin hausta. Ongelma kuittaantuisi, kun oppilaitokset myös aloittaisivat myöhemmin ja keväällä olisi hiihtoloman lisäksi hieman pidempi pääsiäisloma.

Lomia ei ole tarkoitus lyhentää vaan muuttaa niiden aikaa. Tällä hetkellä loikkia parempaan tulevaisuuteen yritetään paljon pienemmilläkin keinoilla kuin loma-ajan siirroilla. Siksi idea koulujen kesälomien siirrosta maksaisi edes alueellisen kokeilun vaivan.

Kommentoi