Ylistarolaiset alkutahdit

Suomen edustusjoukkue Berliinin MM-kisoihin on pitkästä aikaa pieni, mutta siitä huolimatta tai sen vuoksi entistä enemmän jälleen pohjalaisvoittoinen. Edustaahan 18:sta sinivalkoisesta urheilijasta kymmenen kolmen pohjalaismaakunnan seuroja. Tänään heistä on tulessa jo kolme, kun moukarimiehet Olli-Pekka Karjalainen ja David Söderberg sekä estejuoksija Sandra Eriksson avaavat kilpailunsa.


Vaikka Berliinin olympiastadionilla alkaa tapahtua vasta tänään, kolmikko ei suinkaan ole ensimmäinen suosionosoituksia kerännyt pohjalaisnäky Berliinissä. Kilpailun avaustahdit nimittäin lyötiin kirjaimellisesti pohjalaistahdissa. Tarkemmin sanottuna ylistarolaistahdissa. Täytyy samaan hengenvetoon todeta että vaikka itse olen kyseisestä kunnasta kotoisin, en kuitenkaan ole tällä kertaa ollut asialla.

Berliinin MM-kisojen virallisia avajaisia vietettiin perjantai-iltana historiallisen Brandenburgin portin kupeessa. Tuhansien paikalla olijoiden ja miljoonien tv-katsojien edessä saksalaiset eivät suinkaan marssittaneet lavan pääesiintyjäksi ketään oman maan suuruutta, vaan hurjaa suosiota maassa niittäneen suomalaisyhtyeen Sunrise Avenuen. Yhtyeen biiseille rytmiä hakkaa muuan ylistarolaislähtöinen Sami Osala, joka sai näin ollen ensimmäisenä pohjalaisena tulikasteen Berliinin MM-ympyröihin. Ja komeastihan hän sen yhtyekavereidensa kanssa otti vastaan.

Asiasta saa kiittää tai syyttää Saksan suurimpiin televisioasemiin kuuluvaa ZDF:aa, joka valitsi Sunrise Avenuen uusimman levyn singlebiisin, The Whole Story, kisojen viralliseksi tunnusbiisiksi. Se oli jatkoa kolme vuotta sitten alkaneelle yhteistyölle, kun tv-asema rummutti suomalaisbändin Fairytaile Gone Bad -kappaletta Ranskan ympäriajon tunnarina. Lajin maineen ja historian tuntien jopa hieman ironinen valinta. Nimen mukaisestihan pyöräilyn satu on viime aikoina kokolailla kolhiintunut doping-skandaaleissa.

* * *

Kun kerran alkutahdit lyötiin ylistarolaispohjalla, toivon tahtomaakunnan edustajien pitävän tahtipuikkoa yhtä vahvasti käsissään ja tekevän samanlaisen komean esiinmarssin Berliinin estradeille. Finaalipaikkoja pitää pystyä napsimaan ja taitavatpa ne mitalitoiveetkin taas kasautua "meidän nurkille".

Vaan ensin pitäisi katkaista eräs pirullinen perisuomalainen perinne. Suomen joukkueen sisäinen kisatuli on nimittäin monesti joutunut odottamaan syttymistään aivan liian kauan. Joskus jopa arvokilpailujen viimeiseen päivään saakka, kuten kävi Osakassa ja Pekingissä, kun karsiutumiset ja pettymykset seurasivat Karjalaista lukuun ottamatta toisiaan.

Tarvitaan siis onnistujia, tarvitaan yllättäjiä. Siihen olisi nuorilla naisilla mainio tilaisuus heti avauspäivänä. Seiväshyppääjä Minna Nikkanen ja 3 000 metrin estejuoksija Sandra Eriksson ovat potentiaalisia Suomen ennätysnaisia. SE-lukemien parantaminen nuorena naisena aikuisten arvokilpailuissa olisi sellainen osoitus itseluottamuksesta, kunnon ajoituksesta ja hermojen hallinnasta, ettei se voisi vaikuttaa joukkuekavereihin kuin tarttuvasti.

KOLUMNI

Sinikka Rajamäki