Suomi muuttui

Vuosi 2011 ja eduskuntavaalit olivat Suomelle hyvin raskaat: maamme jakautui kahtia ja puolin jos toisin esitettiin jyrkkiä kantoja. Ilmapiiristä tuli hyvin negatiivinen ja pessimistinen. Emme uskoneet itseemme.

Tämän kevään presidentinvaalit osoittivat, että suomalaiset halusivat muutoksen viime kevään repivien ja jakavien eduskuntavaalien jälkeen. Nyt haluttiin kokoavaa ja yhdistävää voimaa - henkilöitä, jotka pystyvät omalla toiminnallaan ja puheillaan luomaan uskoa tulevaisuuteen ja toimimaan sillanrakentajina eri ryhmien välillä.

Presidentinvaalit olivat sekä ensimmäisellä että toisella kierroksella hyvin siistit. Negatiivista kampanjointia ei juurikaan ollut, vaikkei se aikaisemmissa vaaleissa ollut vierasta. Toisella kierroksella molemmat ehdokkaat toimivat herrasmiesmäisesti kunnioittaen toisiaan. Sekä Pekka Haavisto, että Sauli Niinistö toivat omalla persoonallaan esiin mielipiteitään. Päämääränä ei ollut nolata tai syyllistää toista ehdokasta, vaan kertoa mitä mieltä he olivat itse eri asioista. Tässä olisi opittavaa monille poliitikoille. On parempi kertoa mitä itse tai oma puolue ajaa - ei sitä, missä toinen puolue tai ehdokas on väärässä.

Olen aina ollut hyvin miettiväinen sen suhteen, tarvitaanko presidentinvaaleja. Pitäisikö presidentti sittenkin valita eduskunnan toimesta, kuten monissa maissa toimitaan? Ja tarvitaanko koko instituutiota ylipäätään? Presidentillähän on nyky-Suomessa vähän muodollista valtaa, ja tärkeimmät päätökset tehdään eduskunnassa sekä kuntien valtuustoissa. Presidentillä ja suorilla presidentinvaaleilla on kuitenkin merkittävä vaikutus Suomen ilmapiiriin. Vaalit kiinnostavat äänestäjiä ja todella monet ovat halukkaita tekemään oman pienen osansa ehdokkaansa puolesta. Moni aikaisemmin politiikkaan välinpitämättömästi suhtautunut uskaltautuu mukaan. Nyt käydyissä presidentinvaaleissa näki, että me haluamme vaikuttaa siihen, millaisessa Suomessa elämme ja mitä suomelle tapahtuu. Tämä oli asia, jonka ilolla panin merkille toisen kierroksen aikana.

Meillä kaikilla on opittavaa - myös Vihreillä. On opittava, että kuunteleminen on vähintään yhtä tärkeää kuin puhuminen. On mietittävä tarkemmin, miksi joku on kanssamme eri mieltä. Juuri kuunteleminen ja ymmärtäminen auttavat rakentamaan yhdessä Suomesta parempaa maata. Tuomitseminen lietsoo vain turhaa kahtiajakautumista. Meidän on opittava arvostamaan kaikkien mielipiteitä ja meidän tulee oppia niistä. Ylimielisyydestä on päästävä eroon. Uskon, että me Vihreät opimme paljon presidentinvaalikampanjasta. Luulen, että meistä tuli sitä kautta parempi ja ymmärtävämpi puolue.

Suomi sai vaaleissa hienon presidentin hienon kilpailun jälkeen. Tässä kisassa ei ollut vastustajia, vaan kanssakilpailijoita. Siksi kävimmekin Ville Niinistön kanssa onnittelemassa juuri valittua presidenttiä Sauli Niinistöä kokoomuksen vaalivalvojaisissa. Se oli hieno hetki.

Tämän presidentinvaalikampanjan jälkeen on hienoa olla suomalainen. Suomi muuttui ja paljon parempaan. Haluan kiittää kaikkia niitä tuhansia suomalaisia jotka ovat pyyteettömästi tehneet työtä oman ehdokkaansa eteen. Te olette juuri niitä ihmisiä, joista meidän kaikkien tulee olla ylpeitä. Kiitos teille kaikille!

Panu Laturi

Kirjoittaja on Vihreiden puoluesihteeri.