Suomen raju velkakierre

Hallituksen maaliskuisen kehysriihen ja euroalueen takausjärjestelyjen jälkeen nykyisen eduskuntakauden talouspolitiikka näyttää seuraavalta:

Suomi elää jokaisena Kataisen hallituksen toimintavuotena velaksi. Velan määrä ylittää eduskuntavaaleihin mennessä 100 miljardin euron rajan. Lisäystä n. 22 miljardia euroa. Luvut voi lukea valtiovarainministeriön taloudellisesta katsauksesta.

Suomen kauppatase on jokaisena Kataisen hallituksen toimintavuotena negatiivinen, eli Suomen tuonti on suurempi kuin vienti. Me siis velkaannumme ulkomaille.

Suomen takausvastuut kasvavat räjähdysmäisesti. Euroalueen takausvastuut kasvavat varovaisestikin arvioiden yli 20 miljardin euron, eli määrään, jota Suomella ei ole ollut koskaan. Määrä on niin suuri, että valtiovarainministeriön ylimmän virkamiehen, kansliapäällikkö Raimo Sailaksen mukaan maamme ei pysty niistä vastaamaan, jos ne kerralla laukeavat. Kuinka tämä voi rauhoittaa markkinoita.

Tämä kaikki tapahtuu siitäkin huolimatta, että hallitus teki veroratkaisuissaan juuri siten, kuin pelättiin: erityisesti lapsiperheitä ja vähävaraisia koskevaa arvonlisäveroa korotettiin ja mm. lapsilisät jäädytettiin ja vastineeksi yritystoiminnalle ohjattiin 300 miljoonaa euroa lisää verohelpotuksia.

Hallitusohjelman mukaan "Sukupolvien välinen tasa-arvo on hallituksen keskeinen päämäärä". Kuinka se nyt toteutuu, kun velkaa ja takauksia siirretään tuleville sukupolville.

Ikävintä on salailu. Maaliskuun 30. päivänä valtiovarainministeriö toteaa ensin, että euroalueen takaukset ja vastuut eli palomuuri kasvatettiin yhteensä 700 miljardiin euroon. Mutta toteaa myöhemmin, että vanhat sitoumukset huomioon ottaen se onkin 800 miljardia euroa. Se mikä jätetään sanomatta, on että tämän lisäksi Euromaat takaavat Euroopan keskuspankille 35 miljardin euron lainaa sekä ohjaavat kansainväliselle valuuttarahastolle 150 miljardia euroa, eli kaikki palomuurin osat yhteensä ovatkin 985 miljardia euroa. Kysymys-vastaus-tiedotteessaan valtiovarainministeriö korostaa, että Suomi ei ollut valmis vahvistamaan palomuuria 940 miljardiin euroon. Vedettiinkö Suomea siis nenästä?

Mutta "mikään ei yhdistä niin kuin yhteinen velka", toteaa vanha kansanviisaus nuorelleparille.

Eurokriisin rahoituksessa on tähän saakka pelattu lähinnä takauksilla ja lainojen maksamisella lainoilla. Ensi kesänä on maksettava uuden rahaston, Euroopan vakausmekanismin peruspääoma, jonka Suomi maksaa kerralla. "Se ei ole merkittävä ongelma", toteaa hallitus eduskunnalle. Rahana se on kuitenkin 1 440 miljoonaa euroa eli vähän enemmän kuin valtiontalouden kaikki vuotuiset säästöt kehysriihessä.

Jatkossa lisää kuluja on luvassa, kun EU lainaa ongelmamaille rahaa halvemmalla kuin itse saa. Eli vuotuiset korkohäviöt on maksettava. Eli miljoonat ovat lujassa mutta miljardit löysässä.

Tavallisen kansalaisen on vain vaikea ymmärtää, mitä hyötyä maallemme on jättäytyä näin rajusti Etelä-Euroopan maiden harjoittaman taloudenpidon takaajiksi. Tätä ei tee esim. Ruotsi, Tanska tai Englanti.

Ovatko ne tyhmiä, kun eivät ymmärrä omaa parastaan?

Kyösti Virrankoski

Kirjoittaja on filosofian maisteri ja europarlamentaarikko vuosilta 1996-2009.