Peräkamarin pojat kokoustamassa

AKT:n hyllytettyä puheenjohtajaa Timo Rätyä voi luonnehtia kohteliaan avoimeksi suomalaismieheksi. Hän kävi lauantaina Seinäjoella toivottamassa toimittajille hyvää kevättä. Mitä ulkoisen hillitty mysteerimies sanoi sen jälkeen automiehille, on lievä mysteeri.

Onko Räty hyllytyksensä jälkeen siirtynyt konsultiksi neuvomaan paikallisyhdistyksiä? Jalasjärveläinen autonkuljettaja toivoi, että Räty olisi selvittänyt juuri Ahde-kohua ja kristiinalainen eläkeläismies uskoi Rädyn puhuvan liiton muista asioista (Ilkka 15.4.).

Ongelmatonta se ei ole kummassakaan tapauksessa, sillä poliisi epäilee kuutta AKT:n nykyistä tai entistä johtohenkilöä työturvallisuusrikoksesta. Epäilyt ovat nyt syyttäjän harkittavana. Rätyä epäillään lisäksi henkisestä pahoinpitelystä (HS 12.4.).

Keskeneräisiin poliisitutkimuksiin vedoten Räty on kieltäytynyt johdonmukaisesti avaamasta sanaista arkkuaan jupakan yksityiskohdista. Tuskin hän on siinä tapauksessa myöskään pohtinut asiaa jäsenistön kevätkokouksissa. Aina joku voi vuotaa tiedon julki.

Toisaalta Räty ei ole voinut esiintyä AKT:n puheenjohtajan roolissakaan, sillä valtuuston tekemän päätöksen jälkeen hän on ollut maakunnissa jonain muuna kuin AKT:n edustajana, painottaa Rädyn sijaisena toimiva AKT:n liittosihteeri Arto Sorvali.

Eilen kävi ilmi, että Räty oli ainakin Seinäjoella ilmoittanut kokousväelle olevansa paikan päällä yksityishenkilönä valottamassa aiemmin aikaansaatua työehtosopimusta. Sitä tuskin tulkitaan nurinatta AKT;n toimistolla, jossa Räty ei ole ilmeisesti vieraillut hyllytyspäätöksensä jälkeen.

Alueemme automiesten johtajat ovat jämäkän määrätietoisesti pysytelleet tuppisuina koko liittoa koskevan sotkun ajan. Kommentteja ei heru niin Seinäjoelta kuin Vaasastakaan Rädyn puolesta tai häntä vastaan. Eikä oikein mitään siltä väliltäkään. Ihailtavaa lojaalisuutta. Selkeästi pohjalaiset eivät ainakaan ole hylänneet hyllytettyä johtajaansa. Se, että Räty kiertää maakuntien kevätkokouksissa ilman puheenjohtajan mandaattia, kertoo kannat selkeämmin kuin saamatta jääneet sitaatit paikallisjohtajilta. Tuskin pelkästä joukkojen katselmuksesta ainakaan on kyse, vaikka kutsu pohjalaisten automiesten kevätkokouksiin Alavudelle, Seinäjoelle ja Vaasaan olisi esitetty määrittelemätön aika sitten.

Feenikslintumaisesti tuhkasta noussut kehäkettu ei aio heittää pyyhettään kehään, vaikka julkisen paineen alla valtuusto hänet pisti lopulta yksimielisesti sivuun viranomaistutkinnan ajaksi. Sitkeää Rätyä voi pitää ay-liikkeen Paavo Väyrysenä. Yhteistä sosialidemokraatti Rädyllä ja keskustan kunniapuheenjohtajalla näyttää olevan ainakin into maakuntakierroksiin. Toisin kuin Väyrynen, Räty ei väkisin hae julkisuutta. Ilmi tullut vierailu takahuonekabinettien tapaamisiin kuitenkin takaa näkyvyyden. Salaperäisyys tunnetusti ruokkii ihmisten ja eri toten toimittajien uteliaisuutta.

Näennäinen julkisuuden hallinta ja niskojen kohtelias nakkelu ei kuitenkaan hillitse spekulaatioita. Onko Räty käymässä joihinkin massiivisiin vastatoimiin ja keräämässä uskollisimpia joukkojaan kasaan? Wikileaksin ja VR-Leaksin lisäksi tiedonjanoisimmat kaipaavat jo apuun Ay-Leaksia. Sitä ja avoimuutta odotellessa kabinetti nimeltään Peräkamari sopii hyvin Rädyn ja kumppaneiden kokouspaikaksi.

HEIKKI PELTOKANGAS

Kirjoittaja on Ilkan uutispäällikkö.