Pakkolunastuksen oppitunti Seinäjoella

Seinäjoen kaupunginvaltuusto tekee jälleen maakunnallista historiaa. odotettavissa on lunastushakemuksen lähettäminen ympäristöministeriölle. Suomeksi siis kysymys on pakkolunastuksesta.

Roveksen alueen maanomistajat kokoontuivat viimeksi eilen perjantaina asian tiimoilla. He ovat edelleen valmiita vapaaehtoisiin kauppoihin kaupungin kanssa.

Jos viikonlopun aikana ei tapahdu mitään, niin on syytä katsoa aika pitkään kaupungin neuvottelijoihin. Joko vika on miehissä tai sitten asenteissa.

Roveksen pakkolunastuksessa ei ole kysymys pikkuasioista. Alueelle on suunnitteilla EU-hankkeena mm. suuri - itseasiassa hirmuisen suuri - logistiikkakeskus. Keskukseen on tulossa merkittäviä yrityksiä. Tavallaan kysymys on Suomessa myös pilottihankkeesta.

Logistiikkakeskuksessa puhutaan jopa 500-1000 työpaikasta. Ei siis mikään pikkujuttu. Taitaa olla kyse yhdestä maakunnan suurimmasta EU-hankkeesta.

Seinäjoen kaupunkikin tuntuu olevan tosissaan pakkolunastuksessa. Lunastusluvan lisäksi kaupunki aikoo hakea ko. kiinteistöille ja määräaloille "ennakkohaltuunottolupaa kiinteän omaisuuden ja erityisten oikeuksien lunastamista koskevan lain 58 pykälän mukaan".

Näin kaupunki ohittaisi pakkolunastuksesta mitä todennäköisimmin seuraavien valitusten ja oikeusprosessien aiheuttaman kahden, ehkä jopa kolmen vuoden viivästyksen.

Tiedon mukaan alueen logistiikkakeskukseen mukaan tulevat yritykset olisivat jossakin vaiheessa olleet valmiita jopa ostamaan itse - siis tekemään kaupat maanomistajien kanssa - ilman kaupunkiakin. Jos nimittäin olisivat tienneet varmasti mitä kaupunki aikoo alueelle todellisuudessa tehdä. Eli jos HE olisivat voineet luottaa kaupunkiin tässä asiassa.

Lunastusprosessin kokonaiskesto olisi - kaupungin kannalta pahimmillaan - puolitoista vuotta. Lunastettavan alueen haltuunotto kestäisi kaupungin arvion mukaan "vain" 14 kuukautta. Kaupunki oikaisee näitä arvioaikoja näin: Lunastusprosessin kokonaiskesto omistusoikeuden saamiseksi 18-24 kk ja haltuunoton saamiseksi 10-13 kk.

Mikäli toimituksen korvauspäätöksestä valitetaan - kuten todennäköistä on - venyy prosessi korvausten selville saamiseksi yleensä 6-18 kk.

Luulen, että esimerkiksi logistiikkakeskukseen mukaan tulevat yritykset haluaisivat hommien käynnistyvän heti - tai ainakin mahdollisimman nopeasti. Tiedän myös, että yritykset ovat rakentamassa logistiikkakeskusta ihan tosissaan eikä leikillään.

Roveksen alueesta on käyty kiistaa jo pitkään. Joulukuussa valtuusto päätti käsittelyn väliaikaisesta lopettamisesta (pöydällepanosta) tai käsittelyn jatkamisesta. Tilanne oli äänestyksessä tiukka. Äänin 27-24 asia pantiin pöydälle. Nyt se on maanantaina käsittelyssä valtuustossa kello 17.

Maanomistajat ja kaupunki ovat käyneet neuvotteluja viimeksi maliskuun lopulla. Eilen maanomistajat kuitenkin ovat kokouksessaan seinäjokelaisessa asianajotoimistossa ilmaisseet halukkuutensa vapaaehtoisiin kauppoihin.

Nyt törmäävät siis kysyntä ja tarjonta. Kun kysyntä kiihtyy niin yleensä kapitalismissa hinta nousee - eikä ainakaan laske.

Seinäjoen kaupunginvaltuustoon kannattaa nyt tulla yleisöksi. Jos viikonlopun aikana ei päästä sopuun, niin luvassa maanantaina on oivallinen kunnallisdemokratian oppitunti. Kaupungintalo kello 17 maanantaina.

Markku Leiwo

Kirjoittaja on Eparin päätoimittaja.