Muutoksen muistikirja

Tiedättekö sen mainoksen, jossa Cheek juo kahvia ja puhuu visioista ja musiikin tekemisestä? Rakastan kyseistä pätkää, mutta en pelkästään kapselikahvin tai Cheekin vuoksi. Arvostan sanoja, jotka rap-artisti lausuu mainoksessa: ”Mieluummin muuttunu ku juuttunu.”

Kunpa joku tekisi tuosta lauseesta magneetin, jonka voisin napsauttaa jääkaappini oveen.

Vuodenvaihteessa on hyvä hetki miettiä elämänsä suuntaa. Miten edelliset 365 päivää ovat sujuneet, ja mitä toivon seuraavilta?

Kun tarkkailen kulunutta vuotta ja toiveitani tulevasta, kaiken voi oikeastaan tiivistää yhteen virkkeeseen: on asioita, joita voisin tehdä vähemmän ja asioita, joita voisin tehdä enemmän.

Voisin esimerkiksi popsia vähemmän karkkeja. Käydä enemmän joogassa ja kuntosalilla. Syödä vähemmän ravintoloissa. Tehdä enemmän ruokaa kotona. Notkua vähemmän netissä. Suunnitella enemmän, laatia itselleni järjestelmälliset aikataulut. Valittaa vähemmän. Toimia enemmän. Jumittaa vähemmän. Matkustaa enemmän. Stressata vähemmän. Tanssia ja nauttia enemmän.

Ehkä näitä ajatuksia voisi kutsua jonkinlaisiksi uuden vuoden lupauksiksi. Tai toiveiksi.

Viime jouluna sain siskoltani lahjaksi Gretchen Rubinin kirjan Onnellisuusprojekti. Siinä annetaan joka kuukaudelle hyödyllisiä, hyvinvointia edistäviä neuvoja. Kirjan lopussa on erilaisia vinkkilistoja muun muassa liikuntaan ja ihmissuhteisiin liittyen. Yhdelle sivulle on listattu yhdeksän vinkkiä päätöksissä pysymisen avuksi. Ensimmäinen neuvo kuuluu: kirjoita päätökset ylös täsmällisesti.

Mia Kankimäen matkakirjassa Asioita jotka saavat sydämen lyömään nopeammin kokeillaan unelmataulun kirjoittamista. Teoksen alussa kirjoittaja on 38-vuotias Japaniin hurahtanut sinkkunainen ja mainostoimittaja, joka on kyllästynyt elämäänsä ja kaipaa kipeästi irtiottoa. Ystävä neuvoo Miaa pitämään unelmataulua, johon kirjoittaa haaveita näkyviin. Yksi post it -lapulle kirjatuista unelmista on asua Japanissa jonkin aikaa. On jännittävää seurata, miten kirjoittaja pääsee askel askeleelta lähemmäksi tuota tavoitetta.

Minäkin ajattelin kirjoittaa suunnitelmiani ylös. Valitsin tänä vuonna itselleni joululahjaksi vihreän muistikirjan, jonka kannessa lukee vapaasti suomennettuna: ”Tästä päivästä alkaen – aikomuksen ja muutoksen päiväkirja”.

Tiesin heti, että tuon kirjan haluan omakseni. Alussa on lyhyt johdanto tavoitteiden ja päämäärien merkityksestä ihmisen elämässä, ja sen jälkeen sivut ovat vapaina visioille.

En ole vielä kirjoittanut ylös yhtään tavoitetta. Mutta aion tehdä sen pian. Heti huomenna.

Vanhan sanonnan mukaan kannattaa varoa mitä toivoo, koska toiveet saattavat toteutua. Näin käy myös Mia Kankimäelle. Vähitellen asiat järjestyvät, hän saa vuorotteluvapaan ja apurahaa kirjan kirjoittamiseen, hän ostaa lentoliput Japaniin.

Ja niin hän lopulta toteuttaa unelmansa ja muuttaa muutamaksi kuukaudeksi Kiotoon – sillä niin kuin kirjan takakannessa sanotaan: ”Kirsikankukat, elämä – se on aivan pian ohi. Ja sitä ennen siitä on otettava kaikki irti.”

TAINA LATVALA

Kirjailija

Kommentoi