Me tiedämme, mitä sinä luet

Vuoden vaihteessa Ilkkaan ja Pohjalaiseen perustettiin yhteinen nelihenkinen verkkotoimitus. Uutta on se, että kolme toimittajaa ja verkkotuottaja työskentelevät pelkästään verkkojournalismin parissa. Aiemmin verkko- ja printtitoimittajan töitä tehtiin päällekkäin ja limittäin.

Muutama viikko takaperin Ilkan verkkopalvelun ulkoasu muuttui. Pitää vähän kehua: Paikalliset, omat uutiset korostuvat. Kuvat ovat entistä suurempia ja uutisten painoarvoa voi korostaa teksti- ja värielementein aiempaa paremmin.

Koko porukka verkkosivujen takana tekee perhanan hyvää työtä.

Me tiedämme, mitä sinä luet. Verkkotoimittamisen parhaita puolia on välitön palaute – klikkaukset kertovat, mikä ihmisiä kiinnostaa. Myös palaute virheistä tulee sähköisenä bumerangina heti takaisin niin, että sormissa sätii.

Ja tästä sinä olet kiinnostunut, kertovat klikkaustilastomme. Tai ainakin ne kertovat, mitkä jutut lukijamme klikkasivat auki. Nämä uutiset olivat klikatuimpia heinäkuun 10. päivä mennessä:

1. Raiskaaja saapui Pohjanmaalle: ”Tekijä saattaa pyrkiä maasta karkuun”

2. Poliisi ajoi tuntitolkulla takaa kioskivarasta – auto päätyi tervajokelaisen puutarhaan

3. 4000 litraa bitumia valui tielle Kauhavalla – katso kuvat!

4. Juhannuksena varastettu arvoharrikka löytyi

5. Motoristi kuoli ojaanajossa

6. Ohikulkija varoitti laihialaista tulipalosta – katso video palopaikalta!

7. Ilmoituksia sateli seinäjokelaisilta – raiskaaja saatiin kiinni

8. Poliisi tutkii raiskausta Provinssirockissa

9. Provinssin antia – katso kuvat!

10. Poliisi ratsasi kasveja Marttilan kortteerista: ”Siellä oli joku operaatio eilen”

Yllättyitkö? Tämän listan perusteella meidän kannattaisi pyrkiä alibiksi Alibin paikalle.

Paikalliset rikokset, onnettomuudet ja tulipalot kiinnostavatkin monia. Saattaa olla, että poliisi on ajanut pillit päällä. Mielenkiinto heräsi, ja kahvipöydässä tieto kulkee suusta suuhun. Myöhemmin iltapäivällä tietoa tapauksesta etsitään netissä ja jaetaan sosiaalisessa mediassa.

Top 10 -lista ei kuitenkaan kerro koko totuutta. Ihmisiä kiehtovat verkossa ennen kaikkea tarinat, erikoiset yksityiskohdat, sattumukset. ”Ähtäriläinen opettaja samoissa vaatteissa 28 vuotta” on huvittanut väkeä laajalti. Samoin vaimo, joka elvytti hukkuneen miehensä, ja vaasalainen koira, joka näytti ihan karhulta.

Uutiset kiinnostavat, totta kai. Se, että Juha Luukko valittiin Jalasjärven kunnanjohtajaksi, puhutti monia samoin kuin se, ettei Provinssi välttämättä enää aloita festarikesää.

Verkossa tarinat ovat yksinkertaisia, nopeita ja usein huvittavia. Kun puhutaan verkkojournalismista, puhutaan melkeinpä samassa lauseessa myös journalismin viihteellistymisestä.

Viihteellistyminen on tietyssä mielessä totta. Jos verkkoon kirjoittaa uutisen, ettei Lauri Tähkää enää nähdä laulukilpailun tuomaristossa, se pongahtaa nopeasti luetuimpien juttujen kärkeen.

Verkko on printtimediaa kevyempi, sillä sitä luetaan eri tavoin. Jos päivän painettu lehti on ravitseva illallinen, verkko on välipala, jota voi herkutella pitkin päivää. Parhaimmillaan se lisää varsinaisen aterian nälkää.

SARIANNE KELTTO

Kirjoittaja on toimittaja.