Liha loppuu maailmasta

Liha loppuu maailmasta.


Eijeijei, ei vielä tänään. Voitte rauhoittua ja istua takaisin sohvalle.

Ongelma koskee käytännössä vasta meidän jälkikasvuamme. He saavat tulevaisuudessa tosissaan miettiä miten korvata lihansyöntiä ruokavaliossaan. Neuvoa antaa YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO, joka suosittelee kaikille jo nyt lihan osittaista korvaamista hyönteisten syömisellä.

Monissa maissa hyönteisiä käytetään jopa 80-prosenttisesti hyväksi ruokavaliossa. Syykin on selvä: ötökät sisältävät proteiinia monikertaisesti lihaan verrattuna. Niissä on myös terveellisiä rasvoja, vitamiineja ja mineraaleja. Lisäksi ötökkäateria on ekologisesti kestävä ajatus.

Meitä länsinaamaisia helposti ällöttää moinen menu, mutta rohkea rokan syö, olkoon se keitetty herneistä tai sitä pienemmistä mönkijöistä... Kaikkihan on lopulta kiinni vain asennemuutoksesta ja mielikuvaharjoituksesta.

Totuttelun voi aloittaa kotona vaikkapa valmistamalla jauhelihasta tomeran toukan oloisia "sormipihvejä". Näin perhe ehtii totutella uuden terveysruuan ulkonäköön. Kun äiti tai iskä jatkossa vaihtaa tilalle ihka-aitoja proteiinipommeja, eivät muksut huomaa mitään. Hyvinvointi vain lisääntyy kohisten kun parhaita ravintoaineita tulvii elimistöön.

Hyörivien hyönteisten ja liukkaiden lierojen pyydystäminen itse on kuitenkin työlästä. Siksi on syntyvä bisnes. Aivan kuin Thaimaassa, missä on jo arviolta 15 000 heinäsirkkafarmia. Moni Suomenkin sikaloista muuttunee sirkkaloiksi.

Viitseliäs toki löytää trendikästä lähiruokaa myös kotimetsästä. Kansainvälisiä ruokatuulia pöytään saa vaikkapa garlic-marinadissa laskostetuilla jäärän toukilla, jotka voi kasata koivettomaksi nypitylle hämähäkkipedille. Jälkkäriksi maistuu suklaalastuin kuorrutettu kasiaismousse tai pirteä leppäkerttupirtelö.

Kun uudet maut lyövät läpi, ruokamuoti näkyy myös työmailla. Vuonna 2030 tyypillinen työpaikkakeskustelu lounasaikaan menee jo näin:

- Hei Tore (nimi muutettu), lähdetkö syömään?

- Ei kiitos. Otin eväiksi matoronilaatikon ja murkkukurkkusalaatin.

TERO HAUTAMÄKI

Kirjoittaja on Ilkan toimittaja