Talvinen juureskeitto maistuu savulta

Kotimaiset juurekset ovat nyt parhaimmillaan. Ne kypsyvät ja saavat pikanttia savun makua helposti ihan tavallisessa sähköuunissa savustuspussin avulla.

Kermainen savujuureskeitto on täyttävää evästä sellaisenaan. Itse tehty, rapeakuorinen patonki täydentää makuelämyksen. Pakkaa valmis keitto termoskannuun, heitä reppuun ja ota mukaan metsäretkelle.

Illallispöydässä sama keitto muuntuu salonkikelpoiseksi alkuruoaksi palsternakkakuutioiden, parmesansipsien, smetanan ja granaattiomenan siemenien kera.

Ja jos rakastat lihaa, voit paistaa keiton oheen pari siivua pekonia tai murentaa paahdetun pekonin murusiksi keiton pinnalle.

Savujuureskeitto

6 hengelle

1 pieni lanttu

2 palsternakkaa

nyrkin kokoinen pala juuri- selleriä

2 isoa jauhoista perunaa

5 porkkanaa

1 iso sipuli

3 valkosipulinkynttä

20 cm pala purjoa

8 dl kasvislientä

4 rosmariinin oksaa

puntti timjamia

4 dl kuohukermaa

(suolaa, pippuria)

Kuori ja paloittele juurekset ja sipulit reilun kokoisiksi paloiksi.

Lämmitä uuni 250 asteeseen. Laita juurekset ja sipulit savustuspussiin ja sulje pussin suu. Laita pussi uuniin alimmalle tasolle ja alalämmölle noin puoleksi tunniksi.

Kiehauta sillä aikaa kattilassa kasvisliemi. Voit käyttää valmista lientä, kuutiota tai fondia.

Nypi timjamin ja rosmariinin lehdet yrttien varsista ja hienonna pieneksi.

Ota savustuspussi uunista ja tee siihen viilto. Anna höyryn tasaantua.

Nostele pehmenneet ja savustuneet juurekset liemikattilaan. Lisää yrtit.

Keitä 10–15 minuuttia, kunnes loputkin juurekset ovat pehmenneet. Valuta puolet nesteestä toiseen astiaan soseutuksen ajaksi.

Soseuta juurekset sauvasekoittimella. Lisää joukkoon vuorotellen keittolientä ja kermaa, kunnes sosekeiton koostumus on makuusi sopivan sakea tai samettinen.

Maista. Lisää tarvittaessa hieman suolaa ja pippuria.

Rapeakuorinen patonki

Raski eli leipäpohja:

3 dl vehnäjauhoja

¼ pussi kuivahiivaa

1 ½ dl kädenlämpöistä vettä

Sekoita kulhossa jauhot ja kuivahiiva. Lisää joukkoon kädenlämpöinen vesi ja sekoita.

Anna levätä pari tuntia kulhossa liinan alla.

Taikina:

valmis raski

3 dl vehnäjauhoja

¼ pussi kuivahiivaa

1 ½ tl suolaa

1 dl kylmää vettä

Sekoita levänneeseen raskiin jauhot, hiiva ja suola. Vaivaa pari minuuttia ja lisää kylmä vesi vähitellen joukkoon.

Vaivaa taikinaa noin 20 minuutin ajan, kunnes se on kiiltävää ja tarttuu enää hieman kiinni kulhoon.

Anna taikinan nousta kulhossa liinan alla 45 minuuttia.

Nosta taikina jauhotetulle pöydälle ja jaa kahteen osaan. Muotoile taikinanpuolikkaat tiiviiksi tangoiksi rullaamalla niitä pöydän pintaa vasten.

Siirrä patongit leivinpaperilla päällystetylle pellille ja anna nousta liinan alla vielä 20 minuuttia.

Tee kohonneiden patonkien pintaan veitsellä muutama vino viilto. Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen. Laita uunin pohjalle laakeaan astiaan kuumaa vettä. Se rapeuttaa patongin kuoren.

Nosta patonkipelti uuniin ja paista patonkeja uunin keskiosassa 25 minuuttia, kunnes ne ovat kullanruskeita.

Palsternakkakuutiot

2 palsternakkaa

25 g voita

½ tl suolaa

Pilko palsternakka pieniksi kuutioiksi.

Paista kuumalla pannulla voissa rapeaksi. Mausta suolalla.

Aseta kuutiot joko lautasen pohjalle juureskeiton alle tai ripottele keiton pinnalle.

Juustosipsit

100 g parmesaania

pari timjamin oksaa

Raasta parmesaani ja sekoita joukkoon timjaminlehdet.

Muotoile seoksesta leivinpaperilla päällystetylle pellille pitkulaisia sipsejä.

Paista 150-asteisessa uunissa keskitasolla muutama minuutti, kunnes juusto on kovettunut kullanruskeaksi.

Jäähdytä ja irrota sipsit varovaisesti leivinpaperista.

Tökkää sipsi juureskeiton päälle koristeeksi tai tarjoa sipsit sellaisenaan.

HARRI KUITTINEN

Juttu on julkaistu lehdessä 2.2.2017

Kommentoi