Kevät kukkii punaisena

Sorbettivärejä, kukkakuoseja ja pitkästä aikaa kunnolla ruutuja. Poimi omat suosikkisi kevään ja kesän vaatekaappiin. Muista ainakin ostaa nilkkasukat, jotka saavat näkyä avokkaissa tai tohveleissa.

Värit

Erityisesti kirkkaanpunainen jyllää tämän kevään ja kesän vaatteissa. Kirkasta punaista on tarjolla niin ylä- ja alaosissa. Rohkea pukeutuu päästä varpaisiin punaiseen. Punaisen lisäksi tarjolla on kirkasta vihreää.

Ei ole kevättä ja kesää ilman pastelleja. Viime vuoden tapaan vanha roosa on edelleen pastelleista se kuumin väri. Sen rinnalla näkyy paljon hailakkaa, vaaleansinistä ja laventelia. Pastelleihin on lainattu sävyjä sorbeteista.

Yllättävää: Keltaista ei ole vaatemallistoissa niin paljon kuin on odotettu.

Kuosit

Kukkakuosit jatkavat kevät- ja kesämuodissa. Kukat ovat isoja ja vahvoja, mutta rinnalla on myös pientä sievää. Kukkien lisäksi kuoseissa on paljon lehtikuvioita. Muotisuunnittelijat ovatkin ammentaneet täksi kevääksi kuoseja luonnosta. Lehtien lisäksi malliksi on otettu käärmeiden nahkakuvioita. Kuvioiden lisäksi vaatteissa näkyy röyhelöitä ja rypytyksiä.

Yllättävää: Armeijakuosit saavat väistyä, vaikka niitä edelleen vähän näkyykin.

Lahkeet

Pillejä housuja käytetään vielä, mutta muotitietoinen pukee ylleen leveälahkeiset ja täysimittaiset housut. Leveiden lahkeiden tulee viistää maata, ja niiden kanssa voi pukea esimerkiksi tennarit. Yläosa voi olla niukka neule. Yläosa voi olla myös samaa kuosia housujen kanssa, jolloin asusta tulee yhtenäinen. Mitä enemmän näyttää hieman yli-isolta pyjama-asulta, sitä parempi. Muutenkin erilaiset sorbettiväriset tai ruudulliset housupuvut ovat in.

Yllättävää: Monenlainen lahje kelpaa. Lahkeissa on myös pitkiä halkioita.

Kengät

Tohvelit kuuluvat kevääseen ja kesään. Pinta saa olla mieluusti pehmeän samettinen ja kanta avoin. Tyylitietoinen pukee tohveleihin tai korkkareihin kimaltelevat nilkkasukat. Sukkien avulla katse kääntyy jalkoihin, vaikka asu muuten olisi klassinen.

Yllättävää: Kovin selkeää linjaa kenkämuodissa ei ole. Läskipohjia, tennareita, pyöreää ja suippoa kärkeä, nilkkureita, PVC-saapikkaita. Nyt on kaikkea tarjolla.

Politiikka

Vaatteen ekologisuus on monelle kuluttajalle yhä tärkeämpi tekijä hankintaa tehdessä. Kierrätysmateriaalit, vedenkulutus, uusiutuvat luonnonvarat ja kotimaisuus merkitsevät ja tekevät vaatteesta houkuttelevan.

Printit ja logot näkyvät edelleen vahvasti erityisesti nuorisomuodissa. Logoilla voi ottaa myös kantaa.

Yllättävää: Läpinäkyvyys on vaatteissa jo totta. Koska se trendi tulisi myös politiikkaan? Heidi Klumin suunnittelemassa mallistossa Lidlille oli jo läpinäkyviä sadetakkeja. Muillakin merkeillä on paljon läpinäkyviä takkeja ja muita vaatteita. Niiden alta saavat paistaa raikkaat raidat tai muut printit.

Muistoja

Vaatteissa näkyy lurexia 1970-luvun hengessä. 1980-luvulta on taas ruutukuoseja ja yli-isoja vaatteita. Entäs sitten pliseeratut täysmittaiset hameet? Nekin ovat taas muotia. Erityisesti hame kannattaa pukea logo-t-paidan tai neuleen kanssa.

Millaiset ovat katu-uskottavat kumisaappaat?

Kymmenisen vuotta sitten huippumalli Kate Moss pukeutui festareilla Hunterin kumisaappaisiin, joka nosti Hunterit hurjaan suosioon. Nokian jalkineet otti uudelleentuotantoon 1960-luvun Hai-saappaat, joista tuli suosittuja kaupunkisaappaita.

Kumisaapasmarkkinoilla ei ole pitkään aikaan tapahtunut mitään uutta tai siltä se ainakin kuluttajasta tuntuu. Mikä on tämän hetken katu-uskottava kumisaapas, Hämeen ammattikorkeakoulun jalkinemuotoilun lehtori Ville Siipola ?

Ennen kaikkea kumisaapas on käytännöllinen jalkine. Kevään loskakeleillä on mukavaa, kun jalat ovat kuivana. Kaupunkioloissa kumisaappaan ei tarvitse olla korkeavartinen. Matala varsi kelpaa oikein hyvin. Markkinoilla on myös kumisaappaiden rinnalla myynnissä paljon erilaisia kalvopinnoitteisia kenkiä, jotka pitävät hyvin vettä. Kumisaappailla voi piristää asukokonaisuutta, joten sinänsä mikä tahansa kumisaapas voi olla katu-uskottava.

Hunter on ollut muotitietoisten kumisaapasvalinta. Onko sen rinnalle tullut mitään muuta yhtä katu-uskottavaa kumisaapasta?

Tällä hetkellä ei ole oikein mitään uutta ja mullistavaa, joka menisi samaan kategoriaan. Katu-uskottavuus pitää hakea jollakin muulla kuin kumisaappailla. Toki kumisaappaan valinnassa kannattaa huomioida kevät ja kesä. Saappaan väri voi olla joku kevään trendiväreistä ja sen voi yhdistää muuhun asuun sopivaksi.

Millaisia mahdollisuuksia kumisaappaat antavat suunnittelijalle?

Materiaalin puolesta kumisaappaat ovat sellaiset, että väreillä ja printeillä pystyy leikittelemään.

KommentoiTuoreimmat teema-jutut