Kani loikkaa pääsiäisen

Mitä jos kokeilisit pääsiäispöydässä kania? Se on muun muassa Ranskassa, Britanniassa ja Italiassa hyvin suosittua ruokaa.

Lihakaneja kasvatetaan muutamilla suomalaisilla kanitiloilla. Ulkomaisia kaneja löytää silloin tällöin suurten markettien pakastealtaista. Edullisimmillaan kania saa 15 euron kilohintaan.

Kanin liha on jänistä vaaleampaa, rasvaisempaa ja miedompaa. Se maistuu kuitenkin selvästi lihaisemmalta kuin esimerkiksi broileri. Nämä ohjeet sopivat myös jäniksen valmistukseen, mutta tuplaa silloin uunissaoloaika 2–3 tuntiin.

Herkullisten kaniohjeiden pohjana on kanipata, jonka voi toki valmistaa myös yksistäänkin. Lisää silloin padan joukkoon enemmän juureksia tai valmista sen lisukkeeksi esimerkiksi perunasosetta.

Pääsiäisen juhla-aterialla kanipadassa muhineet koivet tarjoillaan kaakao-punaviinikastikkeen ja sahramirisoton kera. Kanin luista ja vihanneksista makua saanut suklaavivahteinen kastike täydentää ihanasti kanin makua. Keltaisesta risotosta saat juhlavaan annokseen mukavasti väriä.

Vielä paremmin kastikkeen ja kanin maut pääsevät oikeuksiinsa kaniragussa eli arkisemmin kanipastassa, johon voit käyttää illalliselta yli jääneet kanin selkä-, rinta- vatsapalat. Itse pidän tästä pastasta niin paljon, että heittäisin pataan ehkä kaksi kania, joista toisen säästäisin seuraavalle päivälle tähän herkulliseen tähderuokaan.

Kanipata

4 hengelle

kokonainen kani

½ tl suolaa

½ tl pippuria

3 valkosipulinkynttä

5 shalottisipulia

2 porkkanaa

2 palsternakkaa

150 g palvikylkeä

5 dl chiantia tai muuta punaviiniä

5 dl kasvislientä

2 rkl katajanmarjoja

6 maustepippuria

5 laakerinlehteä

½ puntti

persiljaa

1 katajan tai rosmariinin oksa

Pese sulatettu kani juoksevalla vedellä ja taputtele paperilla kuivaksi. Paloittele kani terävällä veitsellä irrottamalla koivet häntäluun nivelten vierestä ja etujalat ruhosta. Jaa selkäpuoli kolmeen osaan selkärangan nikamien välistä leikkaamalla. Irrota vatsanahka lihasta. Leikkaa rintalasta veitsellä tai saksilla auki ja jaa kahteen osaan kylkiluiden välistä. Lisää suolaa ja pippuria.

Kuori ja paloittele juurekset ja sipulit. Hienonna persilja ja leikkaa savukylki pieniksi kuutioiksi.

Paista savukylkikuutioita pannulla niin kauan, että niistä irtoaa rasvaa pannulle. Paista kanipaloja rasvassa, kunnes ne ovat ruskistuneet joka puolelta. Siirrä kanipalat ja savukylkikuutiot pataan.

Ruskista pannulla juureksia ja sipuleita ja siirrä nekin pataan. Lisää pannulle punaviini ja keitä 3–4 minuuttia kovalla lämmöllä. Kuori vaahto pinnalta lusikalla. Lisää joukkoon kasvisliemi ja siirrä nesteet pataan. Heitä loput mausteet ja yrtit pataan. Laita kansi päälle ja pata 150-asteiseen uuniin noin 1 ½ tunniksi.

Nosta kanin lihat ja juurekset padasta. Siilaa liemi kattilaan siivilän läpi. Siirrä lihat ja juurekset takaisin pataan ja uuniin jälkilämmölle odottamaan punaviinikastikkeen ja sahramirisoton valmistumista.

Kaakao-punaviinikastike

kanipadan liemi

½ dl

balsamicoa

2 tl kaakaojauhetta

2–3 rkl maissijauhetta

ripaus suolaa ja mustapippuria

Keitä lientä keskilämmöllä, kunnes siitä on jäljellä noin puolet. Tähän menee noin puoli tuntia.

Lisää joukkoon balsamico sekä pienissä erissä kaakaojauhe ja maissijauhe. Sekoita, kunnes kastike on kiiltävää ja notkeaa. Lisää suola ja pippuri.

Sahramirisotto

1 iso sipuli

2–3 rkl oliiviöljyä

3 dl risottoriisiä

½ l ka

svislientä

¼ tl sahramia

1 dl mascarponea

(suolaa)

Kuullota sipulia kuumassa pannussa runsaassa öljyssä, lisää riisi.

Kuullota riisiä 1–2 minuuttia. Lisää noin desilitra kasvislientä ja vähennä lämpöä keskilämmölle.

Sekoita puulastalla tai pannua heiluttamalla. Lisää kauhallinen kasvislientä noin minuutin välein, jottei riisi pääse missään vaiheessa täysin kuivahtamaan.

Kymmenen minuutin haudutuksen jälkeen sekoita joukkoon sahrami. Jatka haudutusta ja kasvisliemen lisäystä, kunnes riisi on lähes kypsää.

Lisää joukkoon mascarpone ja sammuta liesi. Maista. Lisää tarvittaessa hieman suolaa.

Kaniragu

valmis kani

valmis kaakao-punaviinikastike

1 dl mascarponea tai kermaa

4 tuorelasagnelevyä

2 l kasvislientä

pieni pala parmesaania

½ dl tuoretta

persiljasilppua

Valmista kani kuten edellä kanipadassa ja padan liemestä kaakaopunaviinikastike.

Poista kaninpalasista kaikki luut ja riivi lihat käsin reilun kokoisiksi suikaleiksi kastikkeen joukkoon.

Lämmitä kastike kattilassa. Lisää mascarponea tai kermaa jatkamaan kastiketta ja pehmentämään makua.

Leikkaa lasagnelevyt noin sentin paksuiseksi nauhaksi. Laita ne muutamaksi minuutiksi kattilaan suolaiseen kasvisliemeen kiehumaan.

Pastaan saa jäädä hieman purutuntumaa.

Vuole parmesaanista lastuja esimerkiksi juustohöylän avulla. Silppua persilja pieneksi.

Valuta pasta siivilän läpi ja sekoita kanikastikkeen joukkoon. Koristele parmesaanilastuilla ja persiljasilpulla.

Kommentoi