Kävele Aarhusin ympäri sateenkaaren väreissä

Näkymä kymmenkerroksisen Aroksen sateenkaaripanoraamasta lumoaa aurinkoisena päivänä. Satama tuntuu jatkuvan loputtomiin, ja punatiiliset kerrostalot leviävät melkein yhtä laajalle. Kaupunkia halkova kapea Aarhus-joki kiemurtelee kauppakatujen välissä.

Harmi vain, että Aarhusissa sataa usein. Ja jos ei sada, on ainakin harmaata. Silloin värillisiä laseja tarvitaan, jotta jyllantilaiskaupungista saa todellisuutta vastaavan kuvan.

300 000 asukkaan Aarhus on nimittäin todella monipuolinen, yhtä aikaa suuri ja pieni. Siellä on kaikkea, mitä tanskalaisuuteen kuuluu: vanhoja rakennuksia, modernia designia, pieniä kahviloita, tyylikkäitä ihmisiä, rosoa ja kulttuuria. Silti siellä pääsee kävellen joka paikkaan vartissa – jos ei eksy.

Puoliympyrän muotoa mukaileva verkkomainen asemakaava harhauttaa helposti. Voit olla hetkessä aivan toisella puolella kuin kuvittelit.

Elävä tunnelma on pitkälti opiskelijoiden ansiota. Heitä tulee eri puolelta Eurooppaa. Monelle suomalaisellekin Tanskan toiseksi suurin kaupunki on tuttu opiskeluvaihdosta. Isossa yliopistossa ovat edustettuina lähes kaikki tieteenalat.

– Pidän Aarhusista paljon enemmän kuin Kööpenhaminasta. Tämä on juuri sopivan kokoinen, kehuu oikeustiedettä opiskeleva Frederikke Prisak.

Prisak asuu keskustan liepeillä. Hän käy mielellään istuskelemassa lukuisissa kahviloissa tai kuljeskelemassa kävelykaduilla, joita on paljon.

Liikenne jää muutamalle läpiajokadulle. Siksi kaupunki vaikuttaa äänimaailmaltaan hiljaiselta.

Frederikke Prisak esittelee kohteita, joissa on kuvattu tanskalaista Dicte-rikossarjaa.

Tiilitalo keskustassa joen varrella esitti ulkoapäin Dagbladetia, toimittaja-Dicten työpaikkaa. Sisäkohtaukset kuvattiin kauppa- ja toimistokeskuksessa.

Oikeasti paikallisen lehden nimi on

Aarhus Stifttidende.

Aarhusissa on monenlaista media- ja elokuvatoimintaa. Siellä järjestetään vuosittain muun muassa filmifestivaalit ja lyhytelokuvakilpailu. Dicten kaltaista massiivista tv-sarjatuotantoa ei kuitenkaan ole aiemmin nähty.

– Kuvaukset herättivät uteliaisuutta, ja kaupunkilaiset ottivat meidät hienosti vastaan. He tulivat mukaan avustajiksi ja tarjosivat tauoilla kahvia, kertoo Dicten tuottaja Christian Potalivo Miso Filmistä.

Aarhus on hyödyntänyt kansainvälisen sarjan suosion. Nettisivuilla esitellään sarjassa näkyviä paikkoja, ja mobiililaitteeseen voi ladata sovelluksen, joka kuljettaa Dicten jäljillä. "Rikosturismi" on kasvussa.

Hyvä niin, sillä turhan harva poikkeaa Aarhusiin Tanskan-matkallaan ilman syytä. Sinne pääsee kuitenkin junalla Kööpenhaminasta alle kolmessa tunnissa. Vuosi kulttuuripääkaupunkina varmasti lisää turistien määrää.

Aros on Aarhusin ylpeys, kaupungin esittelysivujen mukaan "maailmanluokan vetonaula". Se muistuttaa sisältä New Yorkin Guggenheim-museota: valkoiset spiraalimaiset portaat nousevat kerroksiin, joissa on pysyviä ja vaihtuvia näyttelyitä.

Museo on perustettu jo 1859, mutta uusi rakennus valmistui 2004. Sen on suunnitellut tanskalainen arkkitehtitoimisto Schmidt Hammer Lassen. Sateenkaaripanoraama lisättiin katolle 2011.

Toinen suosittu kohde on Den Gamle By (vanha kylä), jonka sisällä on eriaiheisia museoita. Kylässä voi palata esimerkiksi 1970-luvun koteihin ja elektroniikkapuotiin.

Aarhusin ooppera, sinfoniaorkesteri ja musiikkiakatemia toimivat samassa musiikkitalossa. Kulttuuritapahtumia riittää ympäri vuoden.

Juhlavuonna niiden lista on tavallistakin pitempi.

Lisätietoa kaupungista ja tapahtumista visitaarhus.com

MARJO OIKARINEN, TEKSTI

RIIKA SARVIAHO, KUVAT

Kommentoi