Dinosaurukset saavat lähteä, legot säästetään varmasti

Leskisten lastenhuoneessa vallitsee yleinen ongelma – tavaraa on niin paljon, ettei kaikilla leluilla mahdu leikkimään.

Muuta kotiaan viime aikoina paljon järjestellyt Terhi Leskinen aikoo ottaa härkää sarvista ja tehdä poikiensa Urhon, 10, ja Sisun, 8, kanssa huoneeseen tilaa.

– Dinot saavat ainakin lähteä, Urho Leskinen toteaa avatessaan yhden laatikoista.

– Tai oikeastaan tuon suuta aukovan dinosauruksen minä haluan säästää. Se oli niin kalliskin, hän jatkaa.

Terhi Leskistä naurattaa. Dinosaurus tuo mieleen Helsingin-reissun, jonka aikana Urho halusi kuluttaa koko matkakassansa kyseiseen dinosaurukseen.

– Se tuottaa sinulle ehdottomasti iloa, Terhi Leskinen tuumaa pojalleen.

Ilon tuottaminen on ollut Leskisen mielessä, kun hän on raivannut huusholliinsa tilaa suositulla japanilaisen Marie Kondon luomalla KonMari-metodilla.

Nyt Leskiset testaavat sen oppeja lastenhuoneeseen.

– Ydin tässä on se, että aikuiset eivät voi tehdä päätöksiä lasten puolesta, Leskinen huomauttaa.

Ammattijärjestäjänä Turussa toimivan Ilana Aallon korviin etenkin Leskisten lastenhuoneen siivoamisen metodi kuulostaa järkevältä.

Leluja järjestellessään kannattaa ajatella arvoa siitä näkökulmasta, paljonko ne tuottavat iloa.

Aallon mukaan useat lapset ovat hyvinkin halukkaita luopumaan vanhoista leluistaan, kun he ymmärtävät saavansa lisää leikkitilaa tai saavat tietää lelujen päätyvän toisille lapsille.

Toisille vanhasta luopuminen voi tuntua ylitsepääsemättömältä.

– Tuollaisissa tilanteissa vinkkini on, että silloin kannattaa siirtää osa leluista säilytykseen eri huoneeseen vaikkapa muutamaksi kuukaudeksi, Oulussa työskentelevä ammattijärjestäjä Sari Lämsä sanoo.

Usein ihmiset kipuilevat lahjaksi saatujen tavaroiden raivaamisessa.

Lämsän mukaan yleisohjeena kannattaa pitää sitä, että lahjaksi saataessa tavaran omistussuhde muuttuu, joten lahjatavaran voi hyvin kierrättää eteenpäin, jos sille ei ole käyttöä.

Aalto ja Lämsä molemmat korostavat, että lastenhuone kaipaa järjestelyä silloin, kun lapset eivät mahdu siellä enää hyvin leikkimään.

Toisaalta vaikka tilaa olisi runsaasti, liikaa leluja voi antaa lapselle liikaa myös virikkeitä. Puhutaan jopa viriketulvasta, joka häiritsee joidenkin lasten keskittymistä.

– En silti usko, että tavaroiden määrä lastenhuoneissa tulee äkkiä suuresti muuttumaan. Niihin liittyy niin paljon asioita. Aikuiset saattavat käsitellä niiden kautta omia lapsuuden traumojaan, niillä osoitetaan rakkautta ja ilahdutetaan.

Ennen kaikkea Aalto ja Lämsä muistuttavat, että lapset ovat omien leikkiensä parhaita asiantuntijoita. Aikuisen ei siis pidä yrittää päättää lapsen puolesta, mitkä lelut ovat mieluisampia kuin toiset.

Leskisillä pojat ovat lelujen raivaamisesta mielissään, koska tietävät saavansa huoneeseensa lisää tilaa.

Sisu Leskinen on jo miettinyt, mihin dinosaurukset voisivat matkata seuraavaksi.

– Annetaan ne sukulaisten lapsille tai sitten hyväntekeväisyyteen!

Kommentoi