Betonoitu pyyhe on puutarhan valopilkku

Karheasta betonista syntyy persoonallisia sisustusesineitä kotiin ja puutarhaan. Betoniin kastetuttu isoäidin pitsiliina saa uuden elämän kukkaruukun suojuksena, ja vanhat kumisaappaat käyvät muotista veikeälle pihakoristeelle.

Vanhat kumpparit, vuorenkilven lehdet, rikkinäiset sangot, tahraiset ja reikäiset liinat. Betonitöihin hurahtanut alkaa nähdä askarteluihinsa sopivaa materiaalia kaikkialla.

Sangoista on sekoitusastioiksi tai muoteiksi, kumisaappaat käyvät muotista veikeälle pihakoristeelle, lehdestä saa kauniin kuvion vaikka koristelaattaan, kun taas liinat ja pyyhkeet taipuvat persoonallisiksi tuikkukipoiksi.

Säkki kuivabetonia, keppi ja vettä – betonitöiden teko on helppoa eikä se vaadi suuria investointeja, sillä se on kierrätystä parhaimmillaan. Materiaalista syntyy hauskoja sisustusesineitä erityisesti puutarhaan.

Kansanopistot ja erilaiset käsityöpiirit ympäri maata järjestävät kursseja, joissa opastetaan betonitöiden tekoon, mutta pienempien töiden tekeminen onnistuu ilman kurssejakin.

Taitokeskus Oulun käsityöryhmissä suosituimpia betonitöitä ovat olleet pyyheliinasta ja betonista valmistetut tuikkulyhdyt, suurista lehdistä valmistetut lintujen juottoaltaat, erilaiset pihalaatat sekä mehikasvien ja yrttien istutusastiat.

–Betonitöissä on jotakin japanilaista yksikertaisuutta. Pienesineitä voi tehdä sisällekin, mutta betoni sopii mielestäni parhaiten puutarhaan ja terassille, kun siellä kaiken ei tarvitse olla niin sileää ja sievää, kertoo kuntouttavan työtoiminnan vastaava ohjaaja Satu Leinonen Taitokeskus Oulusta.

Harrastuksen suosion vuoksi nykyisin on tarjolla monenlaisia betoneita askartelu- ja korubetonista aina rautakauppojen kuivabetoneihin.

Leinonen suosii sementtibetonia, jonka raekoko on S30 eli kolme milliä. Se on hänen mukaansa sopiva pienesineiden valmistukseen.

–Sitä myydään 25 kilon pusseissa, jotka maksavat kympin kappaleelta. Avattu pussi kannattaa säilyttää kuivassa huoneenlämmössä.

Betonitöiden teko on sen verran sotkuista puuhaa, että työpaja kannattaa pystyttää pihalle.

–Pienempien töiden teko onnistuu sisätiloissakin, neuvoo Leinonen.

Harrastajat sanovat betonitöiden teon olevan helppoa, joten annetaan Satu Leinosen näyttää, miten sujuu pienen tuikkukipon teko pihalle tai sisätiloihin.

Siihen käytetään vanhaa froteepyyhettä. Leinonen pilkkoi parhaat päivänsä nähneen kylpypyyhkeensä pieniksi palasiksi.

–Ei ole järkeä lähteä ostamaan uutta materiaalia, vaan hyödyntää vanhaa. Tämäkin pyyhe olisi todennäköisesti päätynyt kotona siivousräteiksi, hän sanoo ja ryhtyy sekoittamaan betonitaikinaa.

Seuraava kuvasarja näyttää, miten tuikkulyhty tehdään. Aikaa yhden lyhdyn valmistamiseen menee esivalmisteluineen korkeintaan puoli tuntia.

1 Tuikkukipon tekemiseen tarvitaan pieni pyyhe (leikataan isommasta pala), vettä, kuivabetonia, keppi sekoitukseen, pieni pala kanaverkkoa ja pyöreäpohjainen astia sekä muovihanskat käsien suojaukseen. Myös hengityssuojainta suositellaan. Isommissa töissä kannattaa sekoitukseen käyttää porakoneeseen liitettävää betonivispilää.

2 Kaada astiaan 3–4 pakasterasiallista jauhetta ja lisää sekaan vettä vähitellen niin, että seoksesta tulee kiisselimäistä massaa. Liian paksua se ei saa olla, sillä pyyhe ei muuten ime tarpeeksi.

3 Sekoita massa huolellisesti kepillä. Isommissa töissä kannattaa sekoitukseen käyttää porakoneeseen liitettävää betonivispilää.

4 Esineen muotoon kovettamiseen tarvitaan esimerkiksi maljakko tai jokin muu pyöreäpohjainen astia, joka suojataan muovikelmulla tai -pussilla.

5 Upota pyyhe seokseen ja anna imeä hieman. Katso, että sementti imeytyy siihen kauttaaltaan. Pyyhkeen voi tarvittaessa myös kastella etukäteen.

6 Nosta pyyhe seoksesta ja asettele se muotin päälle. Pohjaan kannattaa laittaa kovike: leikkaa sivuleikkureilla sopiva pala esimerkiksi kanaverkosta. Anna työn kuivua kunnolla ensin muotin päällä kaksi vuorokautta ja sen jälkeen vielä vuorokausi. Älä vie patterin viereen tai suoraan auringonvaloon, sillä silloin työ kuivuu liian nopeaa ja voi halkeilla. Varsinkin isompia töitä tehdessä kannattaa kostuttaa sitä välillä vedellä. Päälle voi kuivumisen ajaksi laittaa myös muovin.

7 Valmista tuli! Satu Leinonen esittelee lopputulosta. "Jos käyttää kippoa sisätiloisssa, voi sen pohjaan laittaa vielä huopapalat, jottei alusta naarmuunnu", Leinonen vinkkaa.

8 Kipon sisään sujautetaan vielä tuikkukynttilän suojaksi lasinen astia. Tarkoitukseen sopii myös esimerkiksi pilttipurkki.

KommentoiTuoreimmat teema-jutut