Asuntokauppa vilkastui helmikuussa

Suomen asuntokaupan positiivinen kehitys jatkui helmikuussa. Kauppa kasvoi vuodentakaiseen helmikuuhun verrattuna niin uusissa kuin vanhoissa asunnoissa.

Asuntojen myyntiajat ovat lyhentyneet. Asuntokaupan odotukset ovat myönteisiä myös lähikuukausille, arvioi Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto KVKL.

Käytettyjen asuntojen kauppa kasvoi helmikuussa lähes kuusi prosenttia vuodentakaiseen helmikuuhun verrattuna.

Käytettyjä kerrostaloasuntoja välitettiin helmikuussa reilu seitsemän ja rivitaloasuntoja noin 5,7 prosenttia vuodentakaista enemmän.

Asuntotyypeistä heikoimmaksi jäivät omakotitalot, mutta niidenkin kauppa lisääntyi vuodentakaisesta helmikuusta reilut 2,7 prosenttia.

Käytettyjä osakeasuntoja välitettiin helmikuussa noin 2640, rivitaloasuntoja reilu 1200 ja omakotitaloja yli 950 kappaletta.

–Alkuvuosi on käynnistynyt lupaavasti, kiteyttää tilanteen KVKL:n toimitusjohtaja Jukka Malila.

Helmikuun tuoreet luvut tarkoittavat Malilan mukaan sitä, että tammi-helmikuun vanhojen asuntojen kauppakertymä on noin 7,5 prosenttia korkeampi kuin tammi-helmikuussa 2016.

– Uudisasuntokauppa oli tammi-helmikuussa erittäin vahvassa vedossa. Erityisen hyvin ottajansa löysivät uudet kerrostaloasunnot, tiivistää Malila.

Malila ennakoi, että kuluttajien usko tulevaisuuteen ja vahvistuneet talouden näkymät pitävät myös lähikuukausina yllä positiivista virettä niin uusien kuin käytettyjen asuntojen kaupassa.

Asuntokaupan tilannetta tukee myös, että asuntorahoituksen saatavuus on hyvä, korkotaso kohtuullinen ja mieluisia ostokohteita löytyy.

–Maan talouden kehittymisen kannalta on erityisen tärkeää, että asuntokauppa kehittyisi jatkossakin myönteisesti: niin suuret ovat asuntokaupan positiiviset talousvaikutukset eri puolille yhteiskuntaa, Malila sanoo.

Pääkaupunkiseutu joutuu Malilan mukaan kärsimään korkeista asumisen hinnoista.

– Pääkaupunkiseudulla tilannetta toki voidaan helpottaa kaavoittamalla ja rakentamalla riittävästi kohtuuhintaisia asuntoja alueelle, jonne suurin muuttopaine edelleenkin kohdistuu, sanoo KVKL:n toimitusjohtaja.

Tiedot perustuvat Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton valta- kunnalliseen kauppahinta- seurantapalveluun.

Kommentoi