Musikaali näyttelijälegenda Elisabeth Taylorista Tampereen Työväen Teatterissa on työpari Tiina Brännaren ja Eppu Nuotion toinen teos. Ensimmäinen oli tasan kymmenen vuotta sitten niin ikään näyttelijälegendasta: Marilyn Monroesta. Käsillä on nyt juhlavuosi. Onnea sille.

Käsikirjoituksen he laativat yhdessä ja Brännare ohjaa ja rakentaa tanssien ja näyttämöliikunnan koreografian. Työtapa lienee ihanteellinen.

Aiheena kaikkien tuntema tai ainakin tietämä henkilö on kiinnostava ja kiehtova, mutta siinä piilee omat sudenkuoppansa. Vaikka kuinka haluttaisiin tehdä vapaata sepitettä, niin kuitenkin ollaan enemmän tai vähemmän historiallisten faktojen vankeja.

Liz Taylor avioitui harvinaisen monta kertaa. Hänellä taisi olla ainakin kuusi miestä ja seitsemän avioliittoa, Richard Burtonin kanssa kaksi liittoa.

Burton oli miehistä kaiketi kuuluisin. Esitys keskittyy enimmäkseen heidän myrskyisään parisuhteeseensa ja Lizin viimeiseen avioliittoon.

Esitys on visuaalisesti upea: lavastukseen, valoihin ja pukuihin on satsattu sekä tietysti musiikkiin (johto ja sovitus Esa Niemisen ja Eeva Kontun käsialaa); juttu kulkee kuin juna, mutta tekstin sisältö ja rakenne eivät ole tämän musikaalin vahvin elementti.

Osa lauluista on vanhoja ikivihreitä. Ratkaisulla on puolensa ja Olet kohtaloni, Hunajainen, Mikset mua huomaa ja Joet tulvimaan itke saavat keski-ikäisen katsojan herkistymään nostalgia-aaltoihin. Toisaalta ne saattavat ärsyttää, vaikuttaa helpoilta ja varmoilta nakeilta. Tekijöiden omat kappaleet eivät kalpene lainkaan edellä mainittujen rinnalla. Hän on tähti kuulostaa mahtavalta.

Vanheneva ja sairasteleva Liz (Sinikka Sokka) muistelee nuoruuttaan ja elämänsä miehiä. Hän eläytyy maailmaansa vaikuttavasti ja näyttää jopa fyysisesti raihnaiselta. Sokka laulaa vahvasti ja vakuuttavasti.

Maria Lund esittää nuorta Liziä.

Hänellä on monia kohtauksia yhdessä suuren rakkautensa, Richard Burtonin (Vesa Kietäväinen) kanssa. Heidän liittonsa on riitaisa, mies juo liian paljon. Heidän suhteensa kuvaamisessa käsikirjoitus jää aika monotoniseksi. Kuitenkin Kietäväinen tekee melko vähistä eväistä rumankomeaa jälkeä.

Toinen reppana miehistä on juoppo-Larry (Mika Honkanen), joka sitkeästi yrittää päästä tapaamaan entistä vaimoaan. Honkasen esittämä Macarena on letkeässä irrottelussaan esityksen huippukohtia.

Viihdyttävässä mielessä Liz-musikaali täyttää mainiosti paikkansa, mutta taiteellista täysosumaa siitä ei tullut.

OLLI-PEKKA ULKUNIEMI