Mutta vasta nyt hän myönsi asian itselleen. Mies näytti pelästyneeltä. Hän oli tietysti seurannut Harjun lähestymistä ihmetellen. Harju pakotti hymyn kasvoilleen ja toivotti miehelle hyvää kesää.

Harju piti edelleen puhelinta korvallaan ja kuuli nyt Piiraisen kysyvän:

- Mitä sä tolla lailla säikyttelet ihmisiä?

Harju käveli takaisin autolleen sivuilleen vilkuilematta. Silmäkulmastaan hän näki naisen ikkunapöydässä ruokailemassa. Nainen oli vuorenvarmasti nähnyt hänet. Mutta mitä väliä sillä oli? Joku kertoi reaaliajassa Sörnäisten-sellissään istuvalle Piiraiselle hänen jokaisen liikkeensä. Aivan jokaisen. Piirainen puhui:

- Lukuisat todistajat ja teletunnistetiedot paljastavat, että sä olet vieraillut tunnetun asekauppiaan luona Kouvolassa. Lisäksi pystytään osoittamaan, että sä olit yöllä Launisin mökillä samalla hetkellä kun se ammuttiin ja että sä pakenit paikalta metallinharmaalla Ford Focuksella.

Harju tuli autolleen. Hän tempaisi - kyllä, saman metallinharmaan Ford Focuksen - oven auki, istui sisään ja käänsi puhaltimen täysille. Hänen olonsa oli tukalan kuuma ja jokaisessa mieleen nousevassa ajatuksessa oli terävä, hankaava särö.

- Kun tämä puhelu päättyy, Harju sanoi, - menee viisi minuuttia ja sä lähdet rundiin.

- Et sä kenellekään soita, Piirainen sanoi.

- Miksen? Harju kysyi ja katseli taas ympärilleen. Hän näki vain kesän kuumuudessa hiljaa seisovan huoltamorakennuksen ja suuren sinisen taivaan sen yllä.

- Koska sulla on tehtävä. Sä seuraat naista, joka tällä hetkellä istuu siellä ikkunapöydässä syömässä kanasalaattia. Sä haluat tietää kuka nainen oikeasti on ja tekikö se mitä sä epäilet sen tehneen.

Harju liikutti jälleen päätään. Hitaasti ensin vasemmalle, sitten oikealle. Hän ei nähnyt ketään. Autonsa tankin täyttänyt mustapaitainen mies oli jo autossaan ja kiihdytti liikenteen sekaan.

- Ole rehellinen, Piirainen sanoi. - Sä haluat tietää.

Harjun olo oli entistä tukalampi. Hän ei tiennyt mikä kaikki häntä vaivasi, mutta sen hän tiesi, että liian moni asia oli liukumassa hallitsemattomaksi, jollekin tuntemattomalle alueelle.

Nyt Harju näki naisen poistuvan autolleen. Sähköinen väristys kulki Harjun lävitse, kun hän katsoi naisen keinuvaa kävelyä. Harju näki naisen käynnistävän mustan Audinsa ja kuuli Piiraisen äänen:

- Älä siihen jää. Nainen pääsee karkuun.

Antti Tuomainen