Christian Rönnbackan totisessa veijariromaanissa Operaatio Troijalainen on paljon hyvää.

Sujuvasti kirjoitettu poliisiromaani etenee alussa isoin harppauksin dynaamisesta kohtauksesta toiseen.

Pohjalaislähtöinen rikosylikonstaapeli Antti Hautalehto on varsinainen yksinäinen susi. Ilman kenkiä lenkkeilevä, tarkkaa ruokavaliota noudattava oman tiensä kulkija vaikuttaa vähäpuheiselta, eronneelta herrasmieheltä.

Päällystökurssin käynyt Antti muuttaa Porvooseen, koska uskoo saavansa komisarion viran nopeammin sieltä kuin Helsingistä. Tässä suhteessa kunnianhimoinen Antti eroaa lajityypille ominaisista kollegoistaan.

Antti saa tehtäväkseen soluttautua kansainväliseen rikollisliigaan, joka tuo huumeita Suomeen. Keikka on tietysti äärimmäisen vaarallinen. Ja koska on kesäkuu ja ollaan Porvoossa, ihastuu eräs nuori nainen päähenkilöön.

Rönnbacka kuvailee tapahtumia ja henkilöitä varmalla otteella. Kohtaukset ovat paikoin todella hyvin kirjoitettuja, ja niitä lukee harvinaisen mielikseen.

Viimeistään puolessa välissä kirjaa käy kuitenkin selväksi, että juoni on aivan eri tasoa kuin teksti. Lonkalta tiputeltu juoni harmittaa, sillä kunnollisella tarinalla ja vankemmalla taustatyöllä ylikonstaapelin seikkailut voisivat olla paljon mielenkiintoisempaa luettavaa. Nyt esimerkiksi luontoon liittyvät yksityiskohdat jäävät irrallisiksi maininnoiksi.

Oma lukunsa ovat hämmentävän seksistiset ja typerät alapäävitsit, joita poliisit kertovat toisilleen työssä ja vapaa-ajalla. Jos valinnan tarkoitus on korostaa poliisiaseman patriarkaalisuutta ja hierarkkisuutta työyhteisönä, se kyllä toimii, mutta älyn ja tyylin kustannuksella.

Arvaamattoman Antin vaiteliaasta pohjalaisuudesta ei ole paljon jäljellä kirjan loppupuolella, kun hän möläyttelee jo itseensä ihastuneelle naisellekin alatyylisiä juttujaan.

On positiivista, jos henkilöt kehittyvät romaanin mittaan, mutta tällä kertaa suunta on väärä.

Häkellyttävintä on kuitenkin, että väki- ja mielivaltainen päähenkilö ei itse noudata lakia, vaan alistaa epäiltyjä diktatuurimaiden tyyliin.

ANSSI LEHTIMÄKI