Meneillään on murhamysteeri. Se on juonellinen ja käsikirjoitettu leikki, jossa osallistujilla on omat roolihahmonsa. Vaikka mysteerin juoni on etukäteen valmisteltu, ei kenelläkään ole valmiita vuorosanoja.

-Jokainen tekee roolista omannäköisensä, sanoo Murhamysteeri-tapahtumia käsikirjoittava yrittäjä Katja Palmu.

Seinäjoen ensimmäistä murhamysteeri-iltaa näyteltiin maanantaina Heikkilänkylän Itämäessä. Kullekin osallistujalle oli etukäteen jaettu tehtäviä ja salaisuuksia, joita muut yrittivät selvittää. Sallittuja keinoja olivat muun muassa kiristys, juonittelu ja juoruilu.

-Kunhan kaikilla on hauskaa, Palmu painottaa.Illan kulkua ohjaileva Carina Rönn ohjeistaa osallistujia:-Jos murhaatte jonkun, niin tulkaa ilmoittamaan asiasta minulle, ettei kenenkään tarvitse jäädä nurkkiin maatumaan.

Naurunhörähdykset katkeavat pian. Valot sammuvat ja ilman leikkaa terävä kirkaisu. Kun valot syttyvät, kaikkien huomio kiinnittyy ruumiiseen: lattialla lojuu Lady Anne Manor.

Paikalle kiiruhtavat reippaat salapoliisit, Sherlock Homes ja hänen oikea kätensä tohtori Wassup, melkein yhtä taitavia kuin esikuvat Holmes ja Watson. He ryhtyvät kiivaasti ratkomaan mysteeriä.

-Kynttilänjalassa on veritahroja ja uhrin hiuksia. Tämä on murha-ase, sanoo Homesia esittävä Satu Keski-Valkama ja tiirailee kynttilänjalkaa suurennuslasillaan.

Illan mittaan vehkeillään ja juoruillaan. Lopulta osallistujille selviää myös se, kuka oli murhaaja ja mikä oli motiivi.Murhamysteerinratkaisua ei voi paljastaa, sillä vaikka jokainen mysteeri on erilainen, on illan tapahtumia kuljettavalla tarinalla käyttöä myöhemminkin.-Kirjoitan vuosittain pari uutta murhamysteeriä. Tällä hetkellä käytössä on viisi mysteeriä ja kuudes on syntymässä, Katja Palmu kertoo.

Seinäjoella murhaa ratkottiin viktoriaanisen ajan kartanotunnelmissa. Muita vaihtoehtoja ovat esimerkiksi Vappu Valoisan juontama Lööppijulkkis-mysteeri sekä 1920-luvun Chicagoon sijoittuva mafialeikki.

Idean murhamysteerien järjestämiseen Palmu sai television Tyttökullat-sarjasta.

-Hahmot olivat jaksossa murhamysteeri-risteilyllä. Sain siitä sitten ajatuksen, että vastaavia voisi järjestää Suomessakin.

Idea sai tuulta siipien alle, joten nyt Palmu viettää päivät juonenkäänteitä viritellen ja uusia murhatapoja googlesta etsien.Murhamysteereitä järjestetään pääasiassa ryhmille. Palmun mukaan tyypillisiä asiakkaita ovat tyky-päiviään viettävät yritykset tai vaikkapa polttariporukat.-On hyvä, jos osallistujat tunnetaan etukäteen. Silloin jokainen saa persoonalleen sopivan roolihahmon. Ujoa ihmistä ei pakoteta keskeiseen osaan, käsikirjoittaja rauhoittelee.

Jokainen tapahtuma myös suunnitellaan osallistujien mukaan. Siksi illan mittaisiin mysteereihin voi osallistua enimmillään 80 henkilöä.

Elina Koskela