Myydyimpien kesäkukkien Top 10 -listalla pelargonia on kivunnut sijalle kolme. Sitä suositumpia ovat vain petuniat ja orvokit.

Kauppapuutarhaliiton hortonomi Towe Backmanin on helppo luetella syitä suosioon.

-Pelargonia on helppohoitoinen, kestää hyvin myös auringonpaisteessa, kukkii läpi kesän, kunhan sitä kastelee säännöllisesti ja lannoittaa kerran viikossa.

Lajikkeita on runsaasti ja värejä riittää valkoisesta tummanpunaiseen, vaikka ylivoimaisesti suosituin väri on vuosia ollut perinteinen punainen. Kukat voivat olla yksinkertaisia tai kerrottuja, pelargoniat riippalajikkeita tai pystykasvuisia.

Tavalliset kotipelargoniat sopivat niille, jotka kantavat kuihtuneet pelakuut syksyllä kompostiin ja ostavat joka kevät tilalle uudet - siis suurimmalle osalle meistä. Pelargonioihin hurahtaneille harrastajille löytyy Backmanin mukaan vaikka minkälaisia erikoispelargonioita.

-Joku harrastaa lehti-, toinen tuoksupelargonioita. Vaikka niitä on vaikea löytää, on Suomessa muutama pelargonioihin erikoistunut kasvattaja.

Niin kuin rakkaalla lapsella, on pelargoniallakin monta nimeä. Pelargonian lisäksi sitä kuulee nimitettävän pelakuuksi, pelapuuksi, pielikiksi. Towe Backman lisää listaan vielä ammattilaisten käytössä olevan pelakka-nimityksen.

Joka kesä puutarhamyymälöihin ilmestyy joku uusia pelargonialajike.

-Ensimmäiset pelakuut ovat vasta tulossa myyntiin enkä ole ehtinyt bongata tämän kesän uutuuksia. Viime kesän tulokkaita olivat tummanpunaiset calliopet ja enkelipelargoniat, joissa on viininpunaiset, monisävyiset kukat.

Backman itse valitsee pelakuunsa enemmän tuoksun tai lehtien muodon ja värin kuin kukkien perusteella. Suosikki löytyy tällä hetkellä koristelehtisistä vyöhykepelargonioista.

-Se on Occold Shield, jossa lehdet ovat keskeltä tummat, melkein mustat ja reunoilta vaalean vihreät. Kukka on oranssinpunainen.

Pirjo Savinainen