-Tällainen ikkunoiden pesu on todella tarpeellista, meillä kun riittää ikkunapintaa useita satoja neliöitä, arvioi palvelukodin johtaja Kirsi Ylinen. Yleensä Rantakodon ikkunat ovat hoitajat pesseet omien töidensä ohella ja talonmiehet aivan ylimmäiset ikkunat, joissa olisikin ollut kurkottelemista. Paitsi yleisten tilojen ikkunat, niin laitoshuoltajaopiskelijat ehtivät pesaista neljän vanhuksen asunnon ikkunat.

Ylinen oli kiitollinen, että hän sai Rantakotoon talkoisiin ryppään Sedu Aikuiskoulutuksen laitoshuoltajaopiskelijoita kouluttajansa Seija Paalimäen johdolla, sillä näillä naisilla jos keillä ovat viimeiset opit ikkunoiden puhdistukseen. Sama opiskelijoiden joukko oli jokin aika sitten ollut ahkeroimassa perussiivousta Alavuden jäähallilla tulevia messuja varten.

Minkälaisen likajalanjäljen sinä jätät, on viikon teemana. -Tämä voi olla vaikka sitä, paljonko roskaat, mietti Paalimäki. Tätä puhtausviikon ideaa olisi ehkä hyvä levittää ala- ja yläasteille, josta ponnistettaisiin kohti entistä siistimpää elämää.

Nyt eletään parasta ikkunoiden pesuaikaa, koska ilmat ovat kaiken aikaan lämpenemässä. Toinen otollinen ajankohta koittaa kesäkuun puolivälin jälkeen, kun pahin siitepölykausi on saatu ohi.

Pilvipoutakeli on paras, jollainen olikin Alavudella torstaina. -Neutraali astianpesuaine on puhdistukseen hyvää, mutta siinä ei saisi olla saippuaa, koska se vaatii huuhtomista.

Jos siivotaan jollekin toiselle, niin A-tikkaat ovat ehdoton vaatimus. Kun on korkeita ikkunoita, niin toinen on hyvä olla kaverina, kuten Rantakodossa alavutelaisilla Katja Autiolla ja Miia Sariolalla, jotka pääsevät kesätöihin Alavuden terveyskeskukseen. He molemmat ovat olleet pitkään lasten parissa kotona ja halusivat monipuoliseen ja mielenkiintoiseen työhön.

Laitoshuoltajista on kova pula ja työttömyyslistoilta heitä ei juuri löydy. Tästäkin joukosta yksi, virtolainen Riikka Kallioaho aloittaa jo kesäkuun alkupäivinä vakituisessa pestissä Liljannekodin Mertakarin yksikössä. Hän putsasi ikkunoita yhdessä kuortanelaisen Tarja Salimäen kanssa, joka puolestaan on jo työn ohella käynyt ilta- ja viikonloppupesteissä Kuortaneen Kuismankartanossa.

Kesällä heiltä on yhdeksän kuukauden opiskelu ohi. Vastaavaa koulutusta on useilla paikkakunnilla Etelä-Pohjanmaalla, ja lapualaisten ryhmä oli esittelemässä tällä viikolla Lapuan torilla puhtaanapitoa ja siivousvaunuja.

Laitoshuoltajilla on siivouksen lisäksi valinnaisia aineita kuten Rantakodon yhdellä laitoshuoltajalla Tarja Kivistöllä hoivaa ja tekstiilejä, joita hän työpaikassaan hoitaakin. Rantakodossa on tällä haavaa viisi laitoshoitajaa, joilla on erityisosaaminen juuri siivoukseen.

Raitoja ei näiltä laitoshuoltajiksi valmistuvilta jäänyt ikkunoihin, jotka loistavat kirkkaina odottamassa seuraavaa kevättä ja uutta pesua.

tarja riihimäki