Bernard Jakoby on tutkinut kuolemaa ja kuolemisen prosessia, rajakokemuksia ja kohtaamisia edesmenneiden ihmisten kanssa yli kolmenkymmentä vuotta. Hän on vakuuttunut, että kuolemanrajakokemuksessa ihmisen tietoisuus irtaantuu ruumista ja siirtyy toiselle olemisen tasolle.

Ihminen tuntee kuolemanrajakokemuksessa suuren rakkauden ympäröivän hänet. Hän tuntee, että on turvassa ja että häntä kannatellaan.

Jakoby esittelee kirjassaan rajatilakokemuksen omaavilta saamiaan todisteita: "Leijuessani leikkaussalin katossa näin kaikki huoneessa olevat ihmiset ja sen lisäksi myös kaikki laitteet ja välineet. Kun lääkärit yrittivät elvyttää minua, katselin tarkasti hengityskonetta ja sen päällä olevaa tyyppikilpeä tuotenumeroineen. Kertoessani tästä myöhemmin lääkärille hän oli todella hämmästynyt, sillä tietoni siitä, mitä kilvessä luki, pitivät paikkansa."

Kuolemanrajakokemuksiin liittyy usein valo-olennon kohtaaminen. Sen myötätunnon, rakkauden ja ymmärryksen varassa voimme kohdata elämämme vaikeimmat kokemukset sisäisen rauhan tilassa.

-Valo-olennon johdatus auttaa meitä ymmärtämään ja hyväksymään itsemme sellaisina kuin olemme, sanoo Jakoby.

Kuolemanpelko katoaa, ja kaikki puhuvat siitä, miten merkittävää on rakkauden täyttämä asenne, elämä tuntuu entistä arvokkaammalta. Ulkoinen aineellisen omaisuuden, maineen ja rikkauden tavoittelu menettä merkityksensä.

Kuolemanrajakokemukset ovat universaaleja ja samankaltaisuuksineen hämmästyttäviä, mutta tieteellistä todistusvoimaa niillä ei vielä ole.

Maailmankuvamme saattaa kuitenkin järkkyä, jos tämä muuttuu todeksi: "Musiikkia, jonka sointia ei voi sanoin kuvata, koska sitä ei voi tässä maailmassa niin kirkkaana kuulla! Värit eivät olleet tästä maailmasta - ne olivat niin syviä, niin hohtavia, niin ihmeen kauniita!"

Markku Laitinen